ACTUALITATE 22 noiembrie 2018

Cum sărbătoresc întorsurenii Centenarul Marii Uniri

de Covasna Media | 823 vizualizări

Dezvelirea bustului reprezentantului Întorsurii Buzăului la Alba Iulia în 1918, printre cele mai importante acțiuni

Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri începe la Întorsura Buzăului, în mod oficial, de duminică, 25 noiembrie a.c.. Printre acțiunile desfășurate la nivel local se numără dezvelirea monumentului de for public – Preotul Gheorghe Cerbu, amplasat deja în Parcul Bunăvoinței din oraș, în zona Hanului. Evenimentul va avea loc începând cu ora 14:00, iar potrivit primarului Leca Băncilă, însă nu înainte de parada militară. Tot duminică, dar spre seară, respectiv la ora 18:00, întorsurenii sunt invitați la Căminul Cultural din Floroaia Mare, să ia parte la spectacolul folcloric al cărui invitat de onoare este interpretul de muzică populară Cristian Fodor.

Paradă militară și dezvelire cu semne de întrebare

Acțiunile încep astfel de la ora 13:00, cu o îndrăgită paradă militară. Bustul Preotului Gheorghe Cerbu, realizat de Primăria Întorsura Buzăului în semn de omagiu adresat singurului reprezentant al Întorsurii Buzăului la Marea Unire de acum 100 de ani va fi inaugurat imediat după aceea. Totuși, s-ar părea că monumentul nu are până la această oră girul Ministerului Culturii. Surse din cadrul primăriei au afirmat însă că acesta va fi, cu siguranță, acreditat și de autoritățile centrale. De asemenea, și Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a afirmat marți, într-o conferință de presă că se derulează procedurile pentru obținerea avizării.

Îi aștept pe toți întorsurenii, pe data de 25 la ora 13:00 la parada militară și apoi la dezvelirea bustului care îl înfățișează pe reprezentantul Întorsurii Buzăului la Marea Unire din 1918, de la Alba Iulia, Preotul Gheorghe Cerbu”, a declarat miercuri, pentru Observatorul de Covasna, primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.  

Spectacol folcloric, dar și excursii la Cernăuți și Alba Iulia

Căminul Cultural din Floroaia Mare devine și anul acesta gazda manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României. Acțiunea va aduce pe scenă atât formații locale, cât și pe interpretul de muzică populară Cristian Fodor. În rândul formațiilor locale se numără Ansamblul „Cununa Carpaților”, Corul „Plai întorsurean”, Taraful de Copii al Casei de Cultură Întorsura Buzăului și Corul de Copii al Școlii Generale „Mihai Sadoveanu”.

„Avem în program mai multe activități și am încercat să le respectăm așa cum se cuvine. S-a lucrat și se lucrează în continuare să fie gata dezvelirea monumentului Preotului Gheorghe Cerbu, reprezentant al întorsurenilor la Alba Iulia, în 1918. Sigur că după această dezvelire va avea loc un amplu program artistic la Căminul din Floroaia Mare. Totodată, dacă este acest eveniment, am considerat că ar fi bine să putem să sărbătorim chiar și ziua de 1 Decembrie. Noi între timp mai avem și alte activități. O parte din copii pleacă la Alba Iulia în 24 noiembrie, chiar. Pe urmă, pe 27, Casa de Cultură, împreună cu Primăria, bineînțeles, plecăm într-o excursie, cu 50 de persoane, la Cernăuți în Ucraina. Tot cu această ocazie, pe 29 avem un mare spectacol-mare și mă bucur că am fost invitați cu Ansamblul „Cununa Carpaților” la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe. (...) Avem o grămadă de activități frumoase. Pentru duminică, 25, aș vrea să fim cât mai mulți, să ne bucurăm de orice eveniment dedicat Marii Uniri. Chiar, pe această cale, aș spune tuturor doritorilor sau tuturor cetățenilor din Întorsura Buzăului și ai satelor aparținătoare să vină, să fim împreună la aceste evenimente aș putea spune chiar istorice. Anul Centenar e o ocazie unică în istorie și trebuie să fim alături unii de ceilalți”, a transmis directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, Costică Oltean.

Întrebarea de pe buzele întorsurenilor: de ce 1 Decembrie se marchează în noiembrie?

Astfel, activitățile festive dedicate Centenarului, dar și Zilei Naționale a României, la Întorsura Buzăului vor avea loc în deosebi în data de 25 noiembrie. La fel ca în alți ani, în spațiul public întorsurean  circulă o serie de nemulțumiri vizavi de data înaintată și de faptul că Ziua Națională nu e niciodată marcată așa cum se cuvine, chiar pe 1 Decembrie. Autoritățile vin totuși cu explicații în acest sens.

„Îi așteptăm pe toți la Sfântu Gheorghe! Nu putem să facem pe 1 Decembrie toate activitățile. În plus, anul acesta se suprapune cu dezvelirea acelui monument și de aceea am ales data de 25 noiembrie. Iarăși, domnul primar știu că pleacă cu copiii la Cernăuți în preajma sărbătorii de 1 Decembrie și atunci ăstea au fost motivele. Dar nu putem să stabilim pe 1 Decembrie oricum am face, pentru că sunt prea multe evenimente. De aceea facem și la Târgu Secuiesc, și la Covasna  și la Brețcu pe 30 noiembrie”, a declarat marți, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, prefectul Sebastian Cucu.

„Sunt o grămadă de evenimente care sigur, nu se pot ține într-o zi. Sigur că vom participa și pe data de 1 la programele organizate la nivel de județ la Sfântu Gheorghe. Vom fi și acolo. Și iarăși, o parte va pleca pe 30 noiembrie la Alba Iulia”, a mai spus și directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, Costică Oltean.

Programul complet al activităților de Centenar din Județul Covasna poate fi consultat pe www.covasnamedia.ro, la secțiunea dedicată, din pagina principală a site-ului, chiar între Curs Valutar și Vremea.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.