ACTUALITATE 7 iulie 2014

Cum alegi corect ochelarii de soare

de Covasna Media | 145 vizualizări

Credeai că doar pielea are de suferit din cauza razelor solare? Şi ochii pot fi afectaţi de radiaţiile ultraviolete (UV) în egală măsură. Iată de ce purtarea ochelarilor de soare este mai mult decât necesară. Ştii însă să-i alegi pe cei care te protejează cel mai bine?

Cumpără-i din magazinele de optică

Ochelarii de soare trebuie achiziţionaţi numai din magazinele de optică medicală, pentru a fi siguri că respectă standardele internaţionale de calitate în ceea ce priveşte filtrele de protecţie şi tratarea specială a lentilelor, scrie clicksanatate.ro. Pe ochelari trebuie să se regăsească marca „CE” (în conformitate cu legislaţia UE), precum şi procentul de protecţie contra radiaţiilor UVA şi UVB. În plus, în magazinele de optică vei fi sigur că vei bene­ficia de garanţie pentru ochelari, dar şi de consultanţă de specialitate.

Filtrul UV, criteriu esenţial

Ca să te protejeze, ochelarii trebuie să aibă filtru de protecţie împotriva radiaţiilor de tip A (UVA) şi B (UVB). Pe etichetă vei găsi un număr de la 0 la 4, care arată nivelul de protecţie oferită. Cel mai potrivit pentru orice vârstă este nivelul 3, spun medicii. Dacă porţi ochelari de soare fără acest filtru, faci mai mult rău ochilor decât dacă nu porţi deloc, pentru că lentila fără filtru dilată pupila, iar în ochi va pătrunde mai multă lumină.

Nu culoarea oferă protecţie

Contrar percepţiei comune, nu culoarea lentilelor oferă protecţie, ci tratarea acestora cu o substanţă specială, care absoarbe radiaţiile.

Cu toate acestea, culoarea lentilelor poate modifica percepţia culorilor şi sensibilitatea la contrast. Mai ales dacă eşti la volan, asigură-te că lentilele nu vor distorsiona, de pildă, semnele de circulaţie (urmăreşte pe etichetă dacă ochelarii sunt sau nu indicaţi la volan). Cele mai potrivite sunt lentilele maro, verzi sau fumurii, care asigură un contrast bun. Dacă mergi la plajă, este bine să porţi ochelari cu lentile polarizate, pentru că acestea te vor proteja mai bine de lumina reflectată de nisip şi de apă.

Ochelarii de soare nu trebuie să fie doar un accesoriu la modă, ci, în primul rând, un aliat al sănătăţii ochilor, ne recomandă medicii oftalmologi. Fără ochelarii cu protecţie, ne putem alege cu arsuri la nivelul retinei chiar şi atunci când privim la soare preţ de câteva secunde. Ca să nu mai spunem că, pe termen lung, din cauza neprotejării ochilor putem face boli precum fotocheratita (arsură corneană dureroasă), cataractă (opacifierea cristalinului), pterigion, o boală a conjunctivei (membrana care acoperă „albul” ochilor), manifestată sub forma unei excrescenţe cărnoase în unghiul intern al ochiului. De asemenea, cancerul ocular este un alt risc major al ochilor neprotejaţi.

Ochelarii de soare trebuie purtaţi indiferent de vârstă (ochii copiilor sunt mai vulnerabili la razele UV) sau de anotimp (inclusiv iarna, pentru că zăpada reflectă puternic lumina).

Cum te protejezi dacă porţi ochelari de vedere?

Dacă ai ochelari de vedere, ai mai multe variante pentru a-ţi proteja ochii de soare.

Se pot face ochelari de soare cu dioptriile prescrise de medicul oftalmolog sau pe aceleaşi rame se pot monta atât lentilele de vedere, cât şi cele de protecţie. De asemenea, se poate recurge la lentilele heliomate, care se închid la culoare sub acţiunea razelor ultraviolete şi care revin la culoarea normală când intensitatea acestora scade. Dacă ai lentile de contact, poţi purta în acelaşi timp ochelari de soare fără dioptrii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.