ACTUALITATE 29 ianuarie 2012

Cu câinii vagabonzi prin şcoli...

de Covasna Media | 381 vizualizări

Unul dintre programele de succes iniţiate de către Asociaţia Nez Perce începând de anul trecut, privind câinii vagabonzi şi educaţia copiilor în acest sens, se intitulează „Cu câinii vagabonzi prin şcoli”, program ce-şi propune să aducă în orele de curs ale preşcolarilor, respectiv şcolarilor claselor primare din şcolile din Sfântu Gheorghe, câini de la Adăpostul de la Câmpul Frumos. Este vorba despre doi dintre câinii de la Adăpost, pe numele lor Özike şi Maxi – protagoniştii acestui program de educaţie, doi câini special antrenaţi pentru aceste ore.

Desfăşurarea cursurilor, sau mai bine spus a lecţiilor deschise despre câinii vagabonzi, a început în octombrie 2011 de când Özike şi cu Maxi au vizitat şcoala Ady Endre şi Liceul Szekely Mikó, unde aceştia au avut un real succes, întâlnirile fiind interactive, copiii (peste 100 la număr!) putând pune diverse întrebări despre viaţa câinilor vagabonzi, despre greutăţile lor şi mai ales despre responsabilitatea cetăţenilor, a oamenilor din cauza cărora există acest fenomen de câine comunitar.

Acum, la începutul  anului 2012, originalul program de educaţie prin şcoli al Adăpostului pentru Câini Comunitari continuă şi lansează invitaţia tuturor şcolilor din oraş pentru fixarea unei întâlniri cu cei mai isteţi câini vagabonzi. Săptămâna trecută chemarea a sosit de la grădiniţa Pinochio din Sfântu Gheorghe unde grupa mică de pitici a educatoarelor Ramona Crăcuţ şi Cătălina Sanda au dorit cu ardoare să se întâlnească cu Özike – căţeluşa Adăpostului. Astfel piticii covăsneni au aflat cu bucurie şi uimire care este povestea lui Özike, cum a ajuns ea la Adăpost şi toate din gura instructorului ei, Imreh Atilla, care a însoţit-o în vizita la grădiniţă. Totodată copiii au aflat ce trebuie făcut atunci când găseşti un câine pe stradă şi ce nu e bine de făcut! Pe rând copiii din grupa mică au dat „noroc” cu Özike, un câine care este foarte iubit pentru numerele de dresaj pe care ştie să le facă. A fost o altfel de zi la grădiniţă pentru piticii de la Pinochio, care cu siguranţă altfel se vor uita la un câine şi chiar vor povesti ce au învăţat în acea zi.

Programul „Cu câinii vagabonzi prin şcoli” este un program educaţional şi de divertisment prin care încercăm apropierea copiilor de câini şi înţelegrea responsabilităţii noastre faţă de animale. Horia Kraus, preşedintele Asociaţiei Nez Perce, afirmă despre rolul copiilor în schimbare „Noi, oamenii, suntem responsabilii direcţi ai acestui fenomen intitulat „câini vagabonzi”. Nu mai este niciun secret şi toată lumea înţelege acest lucru, chiar şi cei mai închişi la minte. Nevoia de sânge a oamenilor şi comportamentul unor oameni prin care cer cu poftă uciderea câinilor în masă este de fapt oglinda felului lor de a fi! Dacă aceşti oameni, care apar la televizor sau pur şi simplu pe stradă, doresc cu atâta uşurinţă moartea câinilor, atunci gândiţi-vă ce-şi pot dori pentru vecinii lor, pentru invidia lor, pentru semenii lor. Copiii noştri sunt cei care vor schimba lumea dacă noi ştim să investim în ei, iar treaba cu câinii este foarte simplă! Ne ocupăm de câini tot în beneficiul oamenilor şi nu înţeleg ce este aşa de greu de priceput! Să doreşti moartea unui animal nevinovat mi se pare de-a dreptul sinistru şi inuman! De multe ori câinii sunt mai umani decât mulţi dintre oameni, din păcate!”

Asociaţia Nez Perce invită toate cadrele didactice să participe la aceste colaborări pentru lecţii deschise despre animale şi ecologie, printr-un simplu telefon pentru o programare a întâlnirii cu câinii de la Adăpost la numărul de telefon 0769-065.095. Totodată rugăm populaţia să ne semnaleze în continuare cazurile câinilor abandonaţi sau ale căţelelor gestante la acelaşi număr de telefon. De asemenea, rugăm populaţia deţinătoare de câini de companie să înţeleagă şi să fie responsabilă faţă de animalul lor deoarece în perioada următoare din nou poate fi semnalat fenomenul de haită din cauza perioadei de împerechere a câinilor. Reclamaţiile se preiau atât la numărul de telefon al Adăpostului pentru câini comunitari cât şi la Dispeceratul Poliţiei Locale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.