ACTUALITATE 2 septembrie 2015

Crucea părintelui Arsenie Boca, găsită la Braşov după 68 de ani

de Covasna Media | 662 vizualizări

Obiectul sfânt din argint apărea în mâna duhovnicului, dar dispărea din faţa gardienilor comunişti

Descoperire de excepţie în Biserica Sfânta Treime din Braşov. Crucea de rugăciune a părintelui Arsenie Boca a fost găsită după ce a fost dată dispărută în urmă cu 68 de ani. În jurul acestei sfinte cruci s-a împletit, în timp, o adevărată legendă.

Pe vremea când părintele Arsenie Boca a fost închis în temniţele Securităţii, gardienii îl vedeau rugându-se la ea prin vizetă. Însă, atunci când intrau în celulă sa pentru a o confisca, această cruce dispărea. Bucuria cea mai mare a preoţilor din Şcheii Braşovului a fost aceea de a descoperi această cruce în Biserica Sfânta Treime, în altarul lăcaşului de cult, lângă antimis.

„Lucrez la o carte despre civilizaţia dacilor din Şcheii Braşovului, iar părintele Aurelian Reit la lucrarea lui de doctorat. În timp ce cercetam arhiva comună a cetei junilor bătrâni şi Bisericii Sfânta Treime, am găsit o fotografie - document unică, în care apare regretatul părinte paroh Voineag alături de părintele Arsenie Boca”, a declarat dr. Liviu Pandele, mare comandor al Ordinului Militar Sfânta Maria Creştin Ortodox.

În urma mai multor cercetări rezultate din arhivele bisericii, s-a descoperit crucea cu care binecuvânta credincioşii părintele Arsenie Boca, ajunsă într-un mod inexplicabil sub antimis (pânză pusă în altar pentru a aşeza pe ea pâinea sfinţită şi potirul).

„Eu mi-am luat doctoratul şi am tot studiat foarte mult istoria Bisericii Sfânta Treime. Aşa am găsit această fotografie istorică, la resfinţirea bisericii, în data de 15 septembrie 1947, unde a participat şi părintele Arsenie Boca, unde avea în mână o cruce de binecuvântare. Am căutat documente să vedem daca ne-a donat-o nouă. Din păcate nu am găsit astfel de documente. Din fericire, a vrut bunul Dumnezeu să o găsim în cele din urmă. Am restaurat-o şi am găsit scris pe ea 15 septembrie 1947, când a avut loc sfinţirea bisericii. O vom pune acolo unde îi este locul, în faţa sfântului altar”, spune şi preot prof. dr. Aurelian Reit.

Va fi prezentată publicului alături de o icoană bizantină a Maicii Domnului, realizată la Meteora

În acest context, cu ocazia manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Sfintei Marii, având binecuvântarea Mitropolitului Ardealului, dr. Laurenţiu Streza, va fi depusă la această biserică o icoană din mozaic în stil bizantin, maica Domnului Rugătoare, realizată timp de şase luni în atelierele Mănăstirii Meteora (Grecia), alături de crucea cu care binecuvânta părintele Arsenie Boca. La aceste manifestări, din însărcinarea Mitropolitului Ardealului, coordonarea va fi realizată de PS Ilarion, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, de la mănăstirea brâncovenească de la Sâmbăta, alături de un grupă de 30 de preoţi şi 20 de călugări.

În anul 2010, la rugămintea unor scriitori şi istorici din Braşov, alături de comunităţile de juni din Şcheii Braşovului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Mitropolitul Ardealului IPS Laurenţiu Streza, dădeau binecuvântarea ca oraşul Braşov şi regiunea să o aibă drept protectoare pe „Sfânta Fecioară Maria” – sărbătoare care avea să fie organizată an de an, in 8 septembrie, dată care coincide în mod fericit cu începutul anului bisericesc.

Procesiune cu mii de oameni la Braşov

Manifestările de anul acesta dedicate „Sfintei Fecioare Maria” – patroana spirituală a oraşului Braşov – se desfăşoară sub auspicii favorabile unei mari manifestări religioase creştin-ortodoxe din Ardeal.

Procesiunea religioasă va avea loc sâmbătă, 5 septembrie, pornind de la Biserica „Sf. Treime” Tocile, din Şcheii Braşovului. La ora 17.00 - slujba de Maslu de obşte, ora 18.00 - Vecernie, ora 18.30 – Pelerinaj religios de la Biserica „Sf. Treime” la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Piaţa Sfatului Braşov, ora 19.00 – procesiunea cu Icoana Maicii Domnului la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Piaţa Sfatului Braşov.

Biserică ortodoxă „Sf. Treime” din Şcheii Braşovului este renumită şi pentru faptul că aici este locul unde s-a cântat pentru prima dată „Deşteaptă-te române!”, este locul unde se găseşte cea mai mare icoană a „Sfintei Fecioare Maria” şi tot aici odihnesc moaştele Sf. Mare Mucenic Gheorghe şi ale Sf. Pantelimon.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.