ACTUALITATE 19 septembrie 2012

Criza nu opreşte investiţiile la Ozun

de Covasna Media | 390 vizualizări

Comuna este pe primul loc în județ în ceea ce privește afacerile prospere (în mediul rural).

Anul financiar greu și-a pus amprenta și pe comuna Ozun, unde administrația locală o duce destul de greu în ceea ce privește banii și cu toate acestea a reușit cumva să demareze proiecte de dezvoltare pe infrastructură. Dincolo de asta, comuna are și alte satisfacții: este pe primul loc în județ în ceea ce privește afacerile prospere (în mediul rural) și recent administrația locală a deschis primul Muzeu al Satului administrat local.

Jonglare cu bani puțini

Primarul comunei Ozun, Ráduly István, a declarat că anul 2012 a fost unul foarte greu din punct de vedere financiar, provocările în acest sens fiind foarte mari, tocmai din cauză că a fost necesară jonglarea cu bani puțini, astfel încât să se poată realiza proiectele care nu suportau amânare.

Pe infrastructură, la Ozun se află în derulare mai multe proiecte, iar primul dintre acestea este cel de canalizare – apă potabilă – aducțiuni de la Sântionlunca, cu o valoare de 3 milioane de euro și la care se lucrează în prezent. Un alt proiect include canalizare la Bicfalău și Lisnău, precum și câte o stație de epurare în fiecare dintre cele două sate; potrivit primarului, lucrările de aici au fost câștigate de firme din Iași şi Giurgiu, valoarea totală a proiectelor ridicându-se la 6 milioane de euro, fonduri bugetare venite prin Ministerul Mediului și Banca Mondială.

Primarul Ráduly a ținut să precizez că chiar dacă proiectele au avut finanțări bugetare fără aport propriu din partea Primăriei, demararea în sine a acestora și unele lucrări tot au trebuit suportate din fonduri locale. Vorbim aici de aprobări, schițe, avize și alte chestiuni tehnice, care au trebuit plătite din bani locali.

„Mai lucrăm și la drumurile comunale, pe care vrem să le asfaltăm, aici fiind incluse și porțiuni pe care nici nu a existat vreodată asfalt. În prezent vorbim de aproximativ 8 kilometri de drumuri comunale – legături între Lisnău Vale și Măgheruș, Lisnău – Bicfalău și legătura dintre drumul comunal Ozun – Măgheruș”, a explicat primarul Ráduly.

Muzeul Satului la Măgheruș

Una dintre realizările recente cu care se mândrește Ozunul este înființarea, la Măgheruș, a Muzeului Satului, primul muzeu de acest fel din județ administrat de autoritățile locale. Muzeul funcționează într-o casă din 1870, pe care Consiliul Local a cumpărat-o în urmă cu trei ani și a refăcut-o și amenajat-o tocmai în ideea de a o reda comunității sub forma unui așezământ cultural.

„Comunitatea a contribuit cu obiectele pentru acest muzeu, obiecte care sunt foarte numeroase și vechi – nu există obiect mai nou de 100 de ani. În Muzeul Satului de la Măgheruș avem inclusiv o Biblie din 1871, farfurii vechi pictate manual, pahare, mobilier, unelte de lucru, tot felul de obiecte specifice acelor vremuri, păstrate de localnici din strămoși și donate Muzeului, pentru ca cei mai tineri să le poată vedea și astfel să poată înțelege câte ceva din trecut”, a spus Ráduly István.

Afaceri prospere cu pâine de casă și kürtőskalács

În ceea ce privește plasarea Ozunului în fruntea comunelor cu cele mai prospere afaceri, Ráduly István a arătat că asta înseamnă și spune ceva despre spiritul întreprinzător al oamenilor de aici, care nu s-au lăsat învinși de privatizările anilor ’90 și nici de criza mai recentă și au înțeles să caute soluții pentru a-și asigura traiul și bunăstarea.

„Cei mai mulți oameni din comună și-au deschis afaceri mici și profitabile în industria alimentară, mai exact în panificație și acum produc și vând pâine de casă și tradiționalul kürtőskalács. E o atitudine care le aduce venituri fumoase, plus că astfel ei se mențin în legătură perfectă cu tradițiile, mulți respectând rețete vechi, moștenite în familie. Sunt mândru că cei din Ozun au găsit soluții pentru aceste vremuri, decât să plece la muncă în străinătate sau să lucreze făcând navete obositoare, iată că muncesc pentru ei și își câștigă traiul”, a spus Ráduly, arătând că afacerea cu pâine de casă și kürtőskalács este specifică pentru aproximativ 60% dintre localnici, un mare avantaj pentru aceștia fiind faptul că pot vinde direct la poartă, cel puțin în Ozun având ieșire directă la drumul naţional tranzitat zilnic în legătura Moldova – Ardeal.

Ráduly István spune că spiritul întreprinzător al celor din Ozun s-a făcut simțit inclusiv în situația ajutoarelor sociale care se pare că au scăzut în ultimii ani, tocmai pentru că oamenii au început să se descurce cât de cât.

Alte afaceri ale ozunenilor au legătură cu agricultura, creșterea animalelor și prelucrarea lemnului, iar autoritățile locale spun că mereu au încercat să faciliteze comunicarea dintre mediul de afaceri și instituțiile statului, Primăria organizând periodic întâlniri cu reprezentanți ai diverselor instituții – Garda Financiară, Garda de Mediu, Oficiul pentru Protecția Consumatorului.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.