ACTUALITATE 2 martie 2010

Criza nu a tras în jos turismul covăsnean

de Covasna Media | 876 vizualizări
02mar2010-15_cetateO analiză a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna asupra stării turismului din 2008 şi 2009 arată că, în ciuda crizei, judeţul Covasna are un potenţial turistic în creştere. Din analiza CCI reiese că sosirile în principalele structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică au înregistrat, în 2009, un nivel aproape egal cu cel din anul 2008, cu un număr de 62.406 sosiri înregistrate.

02mar2010-15_cetateO analiză a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna asupra stării turismului din 2008 şi 2009 arată că, în ciuda crizei, judeţul Covasna are un potenţial turistic în creştere.

Din analiza CCI reiese că sosirile în principalele structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică au înregistrat, în 2009, un nivel aproape egal cu cel din anul 2008, cu un număr de 62.406 sosiri înregistrate.

Creştere de 35% la pensiuni în 2009

În condiţiile în care specialiştii estimează că la sosirile în pensiuni, cabane, vile, case private există un procent de aproape 40% „omisiuni” de înregistrare, transpunând la nivelul judeţului nostru cifra la 20%, s-a concluzionat că, per total, în 2009 în judeţul Covasna s-a înregistrat chiar o creştere a sosirilor turistice.

În pensiunile turistice din judeţul Covasna din mediul urban, precum şi la pensiunile agroturistice, s-a înregistrat în 2009 o creştere de aproape 35%, în timp ce la hoteluri s-a înregistrat o scădere de 12% a numărului de turişti sosiţi. În aceste condiţii, ponderea pensiunilor în total sosiri turistice a crescut cu 4%, ajungând să deţină 15,3% din sosirile în principalele structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică.

La nivel naţional, datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat anul trecut o scădere cu 13,8% faţă de 2008.

Referitor la numărul înnoptărilor în principalele structuri de primire turistică, analiza CCI Covasna arată că în judeţul nostru s-a înregistrat o scădere de 7, 1% în 2009 faţă de 2008, la nivelul ţării scăderea fiind de 16,4%, deci mai mult decât dublul înregistrat la nivelul judeţului Covasna.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ a fost superior anului 2008 în lunile mai (63,6%), iunie (65%) şi decembrie (21,0%), iar în celelalte luni, indicele de utilizare a fost mai mic decât în 2008.

În 2009, în judeţul Covasna, indicele de utilizare a fost superior mediei înregistrate în 2009 la nivelul ţării pe parcursul a 8 luni de zile, respectiv din aprilie până în noiembrie (inclusiv), maxima fiind în luna octombrie cu un indice de 68%.

„Rezultatele înregistrate în turismul covăsnean se pot explica prin noile capacităţi turistice, investiţii private, inclusiv prin folosirea fondurilor Sapard, integrate în circuitul turistic naţional şi internaţional, o mai bună activitate de promovare, potenţialul turistic natural deosebit al judeţului”, se arată într-un comunicat al CCI Covasna.

Speranţa pentru 2010 stă în Best Western Balvanyos

„În anul 2010, dincolo de varianta optimistă privind oprirea crizei la finele primului semestru, speranţa creşterii circulaţiei turistice este susţinută de redarea în folosinţă, după o investiţie de peste 3 milioane euro, a hotelului Best Western Grand Hotel Balvanyos, cu 112 camere, de către asociaţii cu nume de referinţă naţională şi internaţională în realizarea afacerii Domo, Zsuzsa şi Lorand Szarvadi şi Hegedus Ferenc, marcându-se astfel al doilea hotel de 4 stele din judeţ, după Hotelul Clermont din Covasna, realizat de Ovidiu Costea, cel care are în vedere finalizarea extinderii Hotelului Clermont cu o nouă capacitate de 32 de camere în ultimul trimestru al acestui an”, se mai arată în comunicatul CCI.

În aceeaşi idee, SIF Transilvania, va demara, prin SC Turism Covasna SA, lucrările de modernizare a Hotelului Căprioara din Covasna, data prevăzută pentru finalizarea acestora fiiind 2011.

În acest context, CCI consideră că turismul este o alternativă a dezvoltării durabile a judeţului Covasna, apreciind că autorităţilor locale le revine datoria de a se preocupa în continuare de asigurarea infrastructurii aferente dezvoltării turismului în paşi acceleraţi.

Monica Rizea

Sursa foto: antrec.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Szalami Brothers, 2 martie 2010
cine merge in mizeria aia de Covasna ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.