ACTUALITATE 2 martie 2010

Criza ne lasă nesupravegheaţi

de Covasna Media | 833 vizualizări
La Sfântu Gheorghe se amână achiziţia şi montarea sistemului de supravehere video de pe străzi 02mar2010-cameraDupă modelul altor oraşe din ţară şi din restul Europei, Sfântu Gheorghe se pregătea, în urmă cu câteva luni, de supravegherea video a celor mai importante şi circulate străzi. Criza a afectat însă şi acest plan, investiţia în achiziţionarea sistemului de supraveghere video fiind amânată. Planul primarului Antal Arpad era acela de a amplasa pe străzile din municipiu 30 de camere video, dorind astfel să crească gradul

La Sfântu Gheorghe se amână achiziţia şi montarea sistemului de supravehere video de pe străzi

02mar2010-cameraDupă modelul altor oraşe din ţară şi din restul Europei, Sfântu Gheorghe se pregătea, în urmă cu câteva luni, de supravegherea video a celor mai importante şi circulate străzi. Criza a afectat însă şi acest plan, investiţia în achiziţionarea sistemului de supraveghere video fiind amânată.

Planul primarului Antal Arpad era acela de a amplasa pe străzile din municipiu 30 de camere video, dorind astfel să crească gradul de siguranţă a populaţiei, printre locurile publice vizate în acest sens numărându-se Parcul Central, locurile de joacă pentru copii şi intrările în oraş.

Amplasarea camerelor video a fost concepută ca un proiect comun al municipalităţii cu Poliţia şi Jandarmeria, iar responsabilitatea monitorizării ar fi revenit Poliţiei Comunitare.

„Am discutat despre prevederea unor sume pentru achiziţia acestor camere video, atunci când am conceput bugetul pe 2010.

Deocamdată, însă, având în vedere că bugetul estimat al municipiului este mai mic decât cel pe 2009, nu am inclus această investiţie în planurile următoare. În continuare dorim să monitorizăm câteva zone fierbiţi ale oraşului, dar trebuie să găsim o soluţie tehnică şi financiară”, a explicat primarul Antal.

Acesta s-a arătat convins că apariţia camerelor video pe străzi va stârni inclusiv reacţii negative şi a dat asigurări că zonele în care vor fi montate acestea vor fi marcate cu plăcuţe informative asupra existenţei sistemului de supraveghere, arătând că montarea camerelor este, în definitiv, o măsură de protecţie a populaţiei. Nu foarte departe de Sfântu Gheorghe, la Ozun, a fost instalat, cu câteva luni în urmă, un sistem de supraveghere video care monitorizează principalele străzi ale comunei. Primăria Ozun s-a gândit să crească sentimentul de siguranţă al cetăţenilor şi să sperie infractorii cu ajutorul a şase camere de supraveghere amplasate în diferite puncte ale localităţii; imaginile surprinse de camere pot fi vizionate în direct din sediul Primăriei, pe o plasmă la dimensiuni mari.

În tot mai multe oraşe din cadrul Uniunii Europene (UE) au fost montate, în ultimii ani, sisteme de supraveghere video, cu intenţia de protejare a obiectivelor istorice şi cetăţenilor; de altfel, supravegherea este impusă de standarde ale UE. În România există mai multe oraşe în care implementarea sistemelor de supraveghere a fost realizată cu bani obţinuţi prin proiecte finanţate de UE, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 1– Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor. Cu toate acestea, unele voci protestează împotriva supravegherii video în spaţii publice, considerând că acestea atentează la demnitatea umană.

Monica Rizea

Teme articol: criza supraveghere camera
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
reluc, 2 martie 2010
continuare@gigi si langa fiecare camera de supraveghere se fie montat si un panou cu tinutu.
pita-gora, 2 martie 2010
Domnului primar i-ar trebui fo 4-5 mandate sa instaleze camerele. Dece alte orase pot face asta pe bani europeni iar Sf.Gheorghe nu ? Raspunsul la aceasta intrebare si la multe altele il gasiti citeste integral
gigi, 2 martie 2010
Din fericire inca Sfantu Gheorghe nu este un oras periculos care sa impuna montarea acestor camere, dar sunt de acord sa se monteze la toate intrarile in oras, deoarece exista transporturi ilegale de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.