ACTUALITATE 1 iulie 2010

Criza înăspreşte condiţiile din blocurile sociale

de Covasna Media | 363 vizualizări
Direcţia de Asistenţă Comunitară din Sfântu-Gheorghe vrea să responsabilizeze plata consumului Direcţia de Asistenţă Comunitară Sfântu-Gheorghe a solicitat Consiliului Local (CL) aprobarea unor modificări în ceea ce priveşte regulile impuse persoanelor beneficiare de spaţiu locativ în locuinţele sociale. Directorul Direcţiei, Tanko Vilmos, a insistat pe crearea unui nou regulament, care să includă obligativitatea pentru locuitorii locuinţelor sociale de a-şi achita cota parte care le revine din totalul de cheltuieli.

Direcţia de Asistenţă Comunitară din Sfântu-Gheorghe vrea să responsabilizeze plata consumului

Direcţia de Asistenţă Comunitară Sfântu-Gheorghe a solicitat Consiliului Local (CL) aprobarea unor modificări în ceea ce priveşte regulile impuse persoanelor beneficiare de spaţiu locativ în locuinţele sociale. Directorul Direcţiei, Tanko Vilmos, a insistat pe crearea unui nou regulament, care să includă obligativitatea pentru locuitorii locuinţelor sociale de a-şi achita cota parte care le revine din totalul de cheltuieli.

Potrivit lui Tanko Vilmos, facturile la utilităţi - curent electric, gaz metan, apă, canalizare, salubritate - ale blocului Sing-Sing din cartierul Ciucului depăşesc anual suma de 200.000 lei, o mică parte din aceste cheltuieli recuperându-se.

„Dacă efectuăm o simulare pentru o lună de iarnă, cheltuielile ce ar reveni pentru o familie care închiriază o cameră din centrul social se cifrează la nivelul de aproximativ 300 lei. Situaţia socio-economică a familiilor care populează imobilul reclamă accesul la formele de susţinere financiară, de care poate să beneficieze orice familie aflată în situaţie de risc social. Mă gândesc spre exemplu la ajutor financiar pentru încălzirea locuinţei. Prin urmare implementarea unui nou regulament, care să creeze obligativitatea pentru rezidenţi de a-şi achita cota parte ce le revine din totalul de cheltuieli presupune şi facilitarea accesului la formele de sprijin, care sunt prevăzute în legislaţia în vigoare”, a explicat Tanko Vilmos.

Fiecare să plătească propriul consum

Luând în calcul posibilitatea de nefuncţionalitate a acestei solicitări, Tanko Vilmos a prezentat CL o variantă alternativă: plata unei sume fixe pentru fiecare cameră, astfel încât locuitorii blocului Sing-Sing, de exemplu, să plătească pe fiecare cameră consumul efectiv al energiei electrice (existând contoare), pentru celelalte utilităţi fiind propusă suma fixă de 50 lei în perioada de iarnă (perioada 1 noiembrie - 31 martie) şi suma fixă de 35 lei pentru perioada de vară.

„Aceste propuneri nu acoperă contravaloarea consumului, ci reprezintă doar o cotă parte din acest consum. În varianta în care familiile care populează Centrele Sociale nu pot solicita compensaţii pentru încălzire, în condiţiile legii, impunerea obligativităţii de a plăti în întregime contravaloarea utilităţilor le aduce în situaţie de insolvabilitate în termen scurt. Eventuala evacuare rezolvă problema din punct de vedere juridic, dar dimensiunea socială rămâne nesoluţionată”, a atenţionat Tanko Vilmos.

Potrivit acestuia, ultima factură la energie electrică la unul dintre centrele sociale s-a ridicat la 52.000 de lei, sumă care prin actualul regulament de funcţionare trebuie achitată integral de către Direcţie.

„Este o situaţie care nu poate să fie perpetuată la nesfârşit, sistemul actual nu este unul care să poată fi tolerat permanent, nu avem atâtea resurse în acest sens”, a mai atenţionat Tanko Vilmos.

Propunerile acestuia au rămas să fie analizate în CL, consilierii admiţând totodată că familiile care ajung să acumuleze datorii mari la consum să poată fi evacuate.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.