Criza ar putea lăsa Sita Buzăului fără pod de metal
Comuna Sita Buzăului nu a primit încă niciun răspuns legat de alocarea unor bani în vederea reconstruirii podului rupt în iarna acestui an, deşi a fost depus la Bucureşti un proiect pentru bani din fondul pentru situaţii de urgenţe al Guvernului. Podul pentru care caută bani Sita Buzăului făcea legătura dintre centrul de comună şi Mănăstirea Schimbarea la Faţă şi casele aflate în zona respectivă.
Primarul comunei Sita Buzăului, Constantin Filofi, a declarat că banii pentru pod se lasă aşteptaţi, neexistând niciun semn în acest sens, situaţia accentuându-se, probabil, pe fondul crizei şi a măsurilor de austeritate.
„Dacă va continua să persiste tăcerea pe această problemă, nu vom avea altceva de făcut decât să apelăm la bugetul local, la surse extrabugetare, astfel încât să construim un pod de lemn până în toamnă”, a spus Filofi.
Potrivit acestuia, cheltuielile pentru un pod de lemn s-ar ridica la 50.000 de lei, în condiţiile în care comuna are lemnul şi ar plăti doar manopera. Pentru un nou pod, din metal şi mult mai rezistent faţă de unul din lemn, s-a cerut de la fondul pentru situaţii de urgenţă un milion de lei.
Podul rupt de la Sita Buzăului avea o limită de greutate de 2,5 tone, limită anunţată la intrarea pe acesta. Limita fusese pusă tocmai pentru că podul era şubred (a fost construit în 1993), însă un conducător auto nu a ţinut cont de avertisment şi a ajuns, în urmă cu mai bine de trei luni, în Râul Buzău direct cu maşina. Cel care a traversat podul şi a ajuns în râu nu a păţit nimic grav, însă podul, de o lungime de 43 de metri, este acum inaccesibil autovehiculelor. Din această cauză, accesul către Mănăstirea Schimbarea la Faţă şi un cătun de aproximativ zece gospodării se face acum pe un drum ocolitor destul de îngust.
Monica Vajna