ACTUALITATE 18 februarie 2013

Crin Antonescu: Articolul 1 din Constituție rămâne neschimbat

de Covasna Media | 39 vizualizări

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat azi, înaintea primei ședințe a comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, pe care o prezidează, că din punctul de vedere al PNL și USL, articolul 1 din Constituție, care stipulează că „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, va rămâne neschimbat în viitoarea lege fundamentală.

Articolul 1 din Constituție va rămâne neschimbat, a declarat azi Crin Antonescu, președintele comisiei parlementare pentru revizuirea Constituţiei, vorbind în numele PNL și USL.

Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei s-a întrunit astăzi în prima şedinţă. Următoarea întâlnire ar putea avea loc, însă, abia după data de 10 mai. Până atunci, la propunerea USL, urmează consultări în interiorul forumului constituţional, alcătuit din reprezentanţi ai instituţiilor statului şi ai societăţii civile.

Președintele Senatului a declarat că toate ședințele acesteia vor fi deschise și nesecrete.

Acest forum își propune să asigure o dezbatere cât mai largă a proiectului de revizuire, care va fi ulterior supus votului populației, prin referendum. Astfel, vor fi consultate organizații neguvernamentale, instituții, persoane, în toată țara, pentru a avea punctul de vedere al societății civile și a mediului academic, a spus Crin Antonescu.

„Noi putem să ne propunem jumătatea lunii mai (pentru finalizarea dezbaterilor – n.r.), și ne propunem asta, dar pas cu pas, și comisia și Forumul vor putea face aceste lucruri”, a spus Crin Antonescu.

Revizuirea este „o lucrare de natură politică, nu de natură tehnică – juridică”

Liderul liberal a ținut să facă precizări și cu privire la pregătirea juridică a membrilor comisiei, susținând că revizuirea este un proces de natură politică, care se face cu asistență juridică.

„Parlamentarii care fac parte din această comisie au fost desemnați de partidele parlamentare. Modificarea Constituției este un demers legislativ major, care se face într-o instituție politică, respectiv Parlamentul României”, a explicat Crin Antonescu.

„Evident, ca orice altă lege, chiar în măsură și mai mare, se face cu asistență juridică, dar care, așa cum am mai avut cinstea să vă explic, este o lucrare de natură politică, nu de natură tehnică – juridică”, a declarat președintele PNL, care s-a arătat dispus să explice motivele pentru care au fost desemnați parlamentarii liberali în această comisie.

Președintele Comisiei a făcut aceste precizări în contextul în care presa a arătat că niciun membru din cei 23 ai comisiei nu este expert în drept constituțional, deși mulți au studii în drept. Un fost miner, un matematician şi o tânără de 27 de ani se numără printre cei care vor lucra la proiectul de revizuire a Constituţiei.

Ce prevede articolul 1 din Constituție

(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

(2) Forma de guvernământ a statului român este republica.

(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale.

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.