Creșterea numerică a animalelor din Covasna – avantaje, dar și pagube
De curând s-a terminat evaluarea speciilor protejate pe cele 34 de fonduri de vânătoare pe care le deține județul Covasna. În urma evaluării, a rezultat că există o populație de urși de peste 1.230 de exemplare, față de 1.200 câți fuseseră înregistraţi în 2014.
De altfel, o creștere numerică se înregistrează la toate speciile protejate prin lege. Pisicile sălbatice au crescut numeric de la 370, câte fuseseră raportate anul trecut, la 390 anul acesta. În aceeași situație se regăsesc și lupii și râșii.
Creșterea numerică a faunei are și aspecte negative. Acestea sunt date de înmulțirea porcilor mistreți care produc foarte mari pagube în culturile de grâu, cartofi, lucernă, ovăz, fânețe etc. în mai multe localități între care Ozun, Poian, Covasna, Moacșa și Reci.
Suprafața de grâu afectată în întregime este de 21,6ha, după cele 20 de cazuri câte au fost semnalate. La culturile de cartofi au fost semnalate numai două cazuri, în localitatea Zagon, în acest caz pagubele întinzându-se pe o suprafață de 3,8 ha. De asemenea, 2 ha de fâneață din Zagon și Valea Mare au fost distruse de mistreți, însă numărul poate fi mai mare având în vedere probabilitatea ca nu toți agricultorii să fi făcut raportări către primării.
„Din fericire la specia protejată urs – și nici la lup – deocamdată nu au fost semnalate pagube, față de județele vecine care au pagube însemnate, mă refer la Buzău, Vrancea și Harghita” – a precizat directorul APM, Gheorghe Neagu, care în privința mistreților a adăugat: „Numărul mistreților în ultimii ani a crescut considerabil datorită condițiilor prielnice și în ciuda eforturilor de suplimentare a cotelor de vânat și a împușcării unui număr mai mare tot sunt în număr destul de mare, iar din cauza fructificației slabe care a fost în ultimii doi ani în pădure, aceștia s-au retras către culturile oamenilor pe care le-au distrus și în anii trecuți”.