ACTUALITATE 26 mai 2015

Crescători de animale din şase judeţe vor protesta la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 77 vizualizări

Câteva sute de crescători de animale din mai multe judeţe ale ţării, nemulţumiţi de susţinerea Guvernului, vor protesta săptămâna viitoare la Sfântu Gheorghe, printre principalele lor revendicări numărându-se subvenţionarea preţului laptelui, deblocarea exporturilor de ovine şi bovine şi plata subvenţiilor datorate fermierilor din zonele defavorizate.

Preşedintele Asociaţiei crescătorilor de bovine din judeţul Covasna, Otvos Mózes, a declarat marţi că mitingul va avea loc pe 3 iunie în municipiul Sfântu Gheorghe, iar la acesta vor lua parte şi fermieri din judeţele Braşov, Mureş, Sibiu, Harghita şi Cluj.

Conducerea asociaţiei a adresat un memoriu ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prin care i-au adus la cunoştinţă problemele cu care se confruntă sectorul zootehnic şi decizia fermierilor de a ieşi în stradă.

„În momentul de faţă preţul laptelui a atins un minim istoric, chiar de 50 de bani pe litru în unele cazuri, firmele procesatoare punând tot felul de condiţii defavorabile fermierilor sub ameninţarea de a nu mai ridica laptele din ferma respectivă. Nu este normal ca în ultimele cinci luni preţul de achiziţie al laptelui de la fermieri să scadă cu 30%, iar în magazine să nu existe nicio scădere de preţ. Ca de obicei profitul revine în totalitate procesatorilor şi comercianţilor, în timp ce fermierii, mai ales cei mici şi mijlocii, sunt în pericol de faliment. Este normal ca producătorii să suporte de fiecare dată conjuncturi nefavorabile sau politici agricole greşite, iar procesatorii să facă profit permanent?”, se menţionează în documentul adresat ministrului Agriculturii.

Fermierii avertizează că dacă semnalul lor de alarmă nu va fi luat în considerare şi nu vor obţine sprijinul dorit, vor fi nevoiţi să continue protestele în Bucureşti.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.