Creditele de consum în lei, tot mai căutate. Avertismentul BNR
Românii au prins din nou gustul creditelor de consum. Împrumuturile pentru nevoi personale în monedă naţională au crescut spectaculos în a doua jumătate a anului trecut, cu peste 11%, lucru nemaîntâlnit din perioada creditului cu buletinul. Banca Naţională a României avertizează că apetitul românilor de a lua împrumuturi rapide ar putea dăuna economiei, care în ultima perioadă a fost întreţinută prin consum.
Reclamele agresive ale băncilor par să-i fi convins pe tot mai mulţi români să împrumute sume nu foarte mari, fără prea multă bătaie de cap.
Din primăvara anului trecut, băncile au început să aprobe credite într-o singură zi, doar pe baza actului de identitate.
Singura condiţie era ca cel care cere banii să îşi încaseze salariul într-un cont la banca respectivă. Spre deosebire de perioada anterioară crizei, bancherii sunt mai atenţi la istoricul de plată al clienţilor.
Irina Chiţu, specialist fiscal: „Pe baza unui acord din partea persoanei, verifică la Biroul de Credit şi instant ştie dacă poate să-i acorde sau nu creditul, pe baza altor credite pe care le au. Poate să ia decizia pe loc dacă poate să acorde acest credit sau nu.”
În ciuda nemulţumirilor legate de dobânzi şi comisioane, românii se împrumută. O arată cifrele BNR. În decembrie anul trecut, valoarea creditelor de nevoi personale în lei se ridica la 34 de miliarde. Totul, în condiţiile în care, în aprilie anul trecut, împrumuturile de consum ale populaţiei se ridicau la peste 30 de miliarde şi jumătate de lei.
O creştere de peste 11% pe care oficialii BNR o consideră periculoasă pentru economie.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Am văzut că s-a revigorat creditul de consum acordat rapid, după reclamele pe care le dau băncile, acesta da, ar putea crea presiuni inflaţioniste și cu această tipologie de credit ar trebui să fim mai atenți.”
Cu alte cuvinte, guvernatorul BNR avertizează că banii din creditele de nevoi personale se vor duce în consum şi pot contribui la creşterea inflaţiei.
Populaţia avea la sfârşitul anului trecut credite în valoare de 108 miliarde de lei, sumă ce include şi împrumuturile în valută. Dintre acestea, 45 de miliarde de lei erau pentru locuinţe, iar restul - credite de consum.
Creşterea a avut loc în condiţiile ieftinirii creditelor în lei de la 9,2% în aprilie anul trecut, la 7,8% la sfârşitul anului trecut.
Evoluţia creditelor de consum în lei
aprilie 2015: 30,6 mld lei
decembrie 2015: 34 mld lei
Creditele totale ale populaţiei - decembrie 2015
total: 107,9 mld lei
credite pentru locuinţe: 51,95 mld lei
credite de consum: 56 mld lei
Evoluţia dobânzilor la creditele în lei - durată: peste 5 ani
aprilie 2015: 9,2%
decembrie 2015: 7,8%
(digi24.ro)