Cozonacul secuiesc, declarat produs hungaricum
Începând din data de 3 decembrie, kürtőskalács-ul, celebrul cozonac secuiesc, îmbogăţeşte lista valorilor maghiare cu importanță națională deosebită. Acum un an şi jumătate, Comisia Internațională de Specialitate a Kürtőskalács-ului a propus comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii din Ungaria includerea cozonacului tradiţional secuiesc în lista produselor hungaricum. Drumul a fost unul anevoios, dar inițiativa a fost încununată de succes.
Produsele similare cozonacului kürtős sunt menţionate deja în manuscrisele care datează din anii 1450. Prima reţetă cunoscută a kürtős-ului este cuprinsă în cartea de bucate din 1784 a contesei Mikes Maria din Zăbala. Tehnologia cozonacului secuiesc s-a schimbat mult de-a lungul secolelor, forma actuală a kürtős-ului devenind larg răspândită în a doua jumătate a secolului 19. În momentul schimbării regimului, această formă a cozonacului kürtős s-a păstrat doar în zona Covasna – Harghita, în celelalte părţi ale bazinului Carpatic fiind marginalizate de produsele de cofetărie care au devenit din ce în ce mai populare. Mai târziu, datorită, în parte, migrației internaţionale a forței de muncă, kürtős-ul se prepară în peste o mie de puncte ale lumii, pe toate cele şase continente. Toate acestea demonstrează faptul că este vorba de o delicatesă culinară specială care se bucură de mare popularitate şi care a devenit o emblemă a ariei lingvistice maghiare.
În opinia lui Albert Zoltán, membru executiv al Comisiei Internaționale de Specialitate a Kürtőskalács-ului, putem vorbi deja de un succes: „Potrivit năzuinţelor noastre, clasificarea kürtős-ului drept produs hungaricum reprezintă doar primul pas. Am iniţiat, de asemenea, înregistrarea kürtős-ului ca şi Produs Tradițional Special, prin care, datorită reţetei tradiţionale, acest cozonac de calitate va beneficia de protecţie în Uniunea Europeană. Am speranţa că, datorită faptului că kürtőskalács a devenit produs hungaricum atestat şi cu sprijinul financiar al Comisiei Hungaricum, se deschid noi oportunităţi pentru continuarea activităţii comisiei de specialitate.”
Consiliul Judeţean Covasna şi Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna s-au alăturat încă de la începuturi activităţii desfăşurate de Comisia Internațională de Specialitate a Kürtőskalács-ului, contribuind la realizarea pliantului editat în 19 limbi, editarea unei cărţi, realizarea unui album cu fotografii despre procesul tehnologic şi la redactarea altor materiale promoţionale. Aceste informaţii şi pliante se pot descărca şi utiliza gratuit de pe site-ul www.kurtos.eu. Consiliul Judeţean Covasna şi instituţiile subordonate au organizat, în luna mai 2015, un eveniment de promovare a cozonacului glazurat. Versiunea în limba română şi engleză a cărţii de specialitate se află în curs de realizare.
„Cozonacul kürtős este un produs răspândit în toate colțurile lumii, fapt ce implică o responsabilitate extrem de mare din partea noastră: acest produs de patiserie a devenit o emblemă a ariei lingvistice maghiare. Amatorii de cozonac kürtős, începând cu cei din Taiwan, Australia şi până în Peru şi Canada, manifestă un interes deosebit şi faţă de istoria acestei delicatese gastronomice. Această simpatie trebuie să o apreciam ca fiind o mare oportunitate care poate contribui la popularizarea valorilor regiunii. Acesta este şi motivul pentru care ne-am alăturat, în cadrul Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, la această activitate. Publicaţiile noastre sunt realizate cu acest scop. Am iniţiat o campanie de promovare a acestui colac secuiesc glazurat cu zahăr ars, cunoscut sub numele de kürtőskalács, pe marginea acestui produs, am organizat un eveniment ce a cuprins Ţinutul Secuiesc, am realizat publicaţii contribuind la activitatea comisiei de specialitate şi ne-am fixat ca obiectiv să transformăm acest produs tradițional într-un «ambasador al Ţinutului Secuiesc». Scopul nostru prioritar este popularizarea cozonacului kürtős în toate ţările ale lumii. Suntem încrezători că activitatea noastră va contribui la purificarea acestei profesii şi că vom putea construi un brand de care va fi mândru nu doar naţiunea maghiară, ci şi întreaga Europă” – a conchis Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
Consiliul Judeţean Covasna
Biroul de presă