Covăsnenii sunt atenționați să se ferească de vipere
Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe subliniază, printr-o postare publicată pe Facebook, faptul că, din cauza căldurii, viperele sunt mai agresive în această perioadă și cei care merg prin natură pot fi atacați. Pentru a evita mușcăturile, oamenii sunt sfătuiți să respecte câteva recomandări importante.
Pentru a reduce riscul de mușcătură, este recomandat să optați pentru încălțăminte adecvată, cum ar fi bocancii, atunci când vă aventurați în natură, în special în zonele montane. Aceștia vă vor proteja nu doar de mușcăturile de viperă, ci și de alte pericole, precum căpușele.
De asemenea, este esențial să verificați constant zona în care urmează să pășiți. Dacă vă deplasați prin vegetație înaltă, care vă împiedică să vedeți suprafața solului, puteți lovi ușor iarba cu un băț. Viperele sunt șerpi timizi și vor fugi și se vor ascunde în fața zgomotului.
Totodată, în cazul în care întâlniți o viperă pe traseu, este important să păstrați distanța și să nu vă apropiați de ea. Nu vă jucați cu șarpele, nu încercați să-l provocați cu obiecte sau să îl omorâți. Respectați natura și lăsați viperele să se retragă în siguranță.
Ce facem dacă suntem mușcați de o viperă?
Dacă, din nefericire, sunteți mușcat de o viperă, este crucial să acționați prompt. SJU din Sfântu Gheorghe transmite că nu toate mușcăturile de șerpi necesită ser antiviperin, dar este important să fiți conștienți de posibilele reacții adverse grave. Aproximativ 70% dintre mușcături cauzează doar umflături minore, în timp ce în cazuri rare pot apărea simptome severe, precum scăderea tensiunii arteriale, comă sau chiar deces.
Dacă este posibil, încercați să fotografiați șarpele cu telefonul mobil, fără a vă expune în mod deliberat pericolului. Aceste imagini pot fi de mare ajutor pentru personalul medical în determinarea speciei și a veninului său, se mai arată în postarea spitalului.
„Sunați de urgență la 112 indiferent de simptomatologie, este important să ajungeți la spital pentru a putea fi monitorizați de personal medical de specialitate. Victima mușcăturii de șarpe trebuie întinsă pe spate, cu membrul afectat sub nivelul inimii.
Mișcările inutile trebuie evitate, datorită riscului de răspândire a veninului. Aplicați un bandaj elastic deasupra locului mușcăturii, însă fără a-l strânge prea tare. Astfel, se va încetini răspândirea veninului de la membru spre restul corpului”, transmite Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe.
Rana lăsată de mușcătură trebuie curățată cu apă oxigenată sau apă curată, iar apoi bandajată. Nu încercați să faceți incizii sau să aplicați gheață, spun specialiștii.
În cazul reacțiilor alergice severe, se recomandă tratamentul cu adrenalină. În trusele de prim ajutor există sisteme de auto-injectare cu adrenalină, care pot fi utilizate în astfel de situații.
Cu toate acestea, prevenirea este întotdeauna cea mai bună metodă de protecție. Fiți vigilenți în timpul activităților în natură și respectați sfaturile de siguranță pentru a vă feri de mușcătura de viperă.