ACTUALITATE 19 octombrie 2009

Covăsnenii, mai „virusaţi” ca anii trecuţi

de Covasna Media | 1520 vizualizări
Cu toate că numărul virozelor a crescut cu 36%, conducerea DSP spune că datele nu reflectă neapărat realitatea [singlepic=454,250,250,,left]Numărul virozelor înregistrate la începutul acestei luni în judeţ a depăşit cu 36% maxima din ultimii ani, din datele prezentate de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) fiind vorba despre 2.100 de astfel de cazuri. Potrivit directorului DSP, Deme Judith, deşi virozele sunt mai numeroase, datele trebuie interpretate însă cu

Cu toate că numărul virozelor a crescut cu 36%, conducerea DSP spune că datele nu reflectă neapărat realitatea

Numărul virozelor înregistrate la începutul acestei luni în judeţ a depăşit cu 36% maxima din ultimii ani, din datele prezentate de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) fiind vorba despre 2.100 de astfel de cazuri. Potrivit directorului DSP, Deme Judith, deşi virozele sunt mai numeroase, datele trebuie interpretate însă cu reţinere şi nu reflectă o situaţie reală, întrucât primele evaluări nu sunt făcute de specialişti.

„În fiecare dimineaţă copiii sunt întrebaţi de profesor la prima oră dacă au simptome de viroză şi dacă da sunt obligaţi să meargă la medic pentru adeverinţe chiar şi pentru o zi, şi atunci normal că a crescut numărul virozelor. Nu considerăm că este o creştere reală, la pneumonii avem chiar o scădere a numărului de cazuri“, a declarat dr. Deme.

Directorul DSP a explicat că datele sunt denaturate de faptul că nu specialiştii triază în primă fază copiii, ci profesorii, care nu sunt instruiţi în acest scop şi de regulă îi întreabă pe copii dacă le curge nasul sau cum au dormit cu o noapte înainte, iar de aici pot să reiasă tot felul de date, mai mult sau mai puţin reale.

Această evaluare la şcoală se face pentru a preveni eventualele cazuri sau epidemii de viroze, precum şi pentru depistarea noului virus gripal. Conducerea DSP a mai afirmat că virozele depistate până acum au fost uşoare sau medii şi numai aproximativ 1% din totalul formelor s-au soldat cu internări.

Medicii recomandă ca în perioada rece persoanele cu o imunitate scăzută, în special vârstnicii şi copiii, să evite pe cât se poate expunerea la temperaturi mici. De asemenea, se recomandă evitarea zonelor aglomerate, precum mijlo cul de transport în comun şi pieţele, şi să ne spălăm cât mai des pe mâini. Primul pas când apar simptomele de viroză este prezentarea la medicul de familie, pentru urmarea unui tratament adecvat.

Ana Sidon

Teme articol: gripa răceală frig viroza virusi
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.