ACTUALITATE 22 ianuarie 2020

Covăsneni țepuiți în tranzacții cu vânzări online de mașini

de Covasna Media | 1391 vizualizări

La IPJ Covasna, au fost înregistrate două înșelăciuni numai de la începutul anului

Polițiștii covăsneni efecuează cercetări în două cauze penale privind infracțiuni de înșelăciune comise în mediul online care au ca persoane vătămate două persoane din municipiul Sfântu Gheorghe.

La începutul anului 2020 polițiștii au fost sesizați de către două persoane din municipiul Sfântu Gheorghe cu privire la faptul că, în baza unei negocieri efectuate în mediul online, cu privire la vânzarea-cumpărarea unor autoturisme, au fost convinși să efectueze transferuri bancare constând în sume semnificative în conturi conturi bancare deschise în străinătate.  

După efectuarea transferului bancar, ce ar fi trebuit să reprezinte contravaloarea  autoturismelor, acestea nu au fost livrate.

Ambii cumpărători nu a mai putut lua legătura cu vânzătorii autovehiculelor

În ambele cazuri polițiștii au întocmit dosar penal și desfășoară cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înșelăciune.

În context, pentru a vă proteja de fraudele comise în  mediul online polițiștii vă informează cu privire la următoarele aspecte:

Ca urmare a dezvoltării tehnologice și a globalizării piețelor de consum, mulți comercianți permit, ca facilitate, plata în mediul online. 

Un număr considerabil de consumatori aleg să achiziționeze produsele online întrucât este mai comod, iar oferta este diversificată, dar toate aceste facilități vin cu unele riscuri care pot fi evitate dacă tineți cont de recomandările polițiștilor.

Printre cele mai întâlnite fraude online se află vânzările fictive (adică postarea de anunțuri de vânzare online, iar, ulterior, după convingerea cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate).

  • Cumpărați din surse sigure, de la comercianți, firme sau  magazine pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online.
  • Asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verificați existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosiți un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigați pe internet.
  • Păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ați plătit pentru bunuri.
  • Când cumpărați online de la alte persoane, nu trimiteți banii în avans. Dacă este posibil, folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului) pentru a verifica bunurile achiziționate. 
  • Evitați să faceți cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip ”full authentification” (Verified by Visa / MasterCard Secure Code).
  • În cazul în care intenționați să achiziționați bunuri cu o valoare ridicată, pe cât posibil, efectuați o verificare faptică a bunului pe care urmează să îl cumpărați pentru a vă asigura că acesta există în materialitatea lui așa cum este prezentat în anunțul/postarea online, precum și pentru a verifica existența eventualelor defecte.
  • În eventualitetea în care bunurile prezentate au un preț mult mai scăzut față de valoarea lor pe piață nu uitați faptul că expresia ,,prea bun ca să fie adevărat” se aplică în unele cazuri, iar un aparent chilipir se poate ,,concretiza”  într-o pagubă semnificativă.

Nu reacționați precipitat la astfel ,,oferte”, verificați valoarea reală a bunurilor pe site-urile de comerț autorizate și după cum am menționat anterior  verificați bunul înainte de a-l achiziționa.

Nu uitați faptul că anumiți operatori economici operează plăți prin ordin de plată cu confirmare, modalitate prin care banca reține suma de bani aferentă tranzacției pe care ulterior o deblochează și transmite vânzătorului ulterior unei confirmări primite de la cumpărător. 

Dacă ați fost victima unor astfel de infracțiuni anunțați în cel mai scurt timp posibil cea mai apropiată unitate de poliție.

(Compartimentul Relații Publice IPJ Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.