Covăsneni la protestele din București
Un tânăr din Sfântu Gheorghe a apărut într-o fotografie din New York Times ilustrând protestele din România
Dintre sutele de mii de români care au ieșit duminică pe străzile principalelor orașe ale României, protestând față de Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 13 a Guvernului Grindeanu, și determinând executivul să bată în retragere, cei mai mulți au fost la București. Estimați, după unele surse, la 280.000, manifestanții din cel mai mare oraș al țării au luminat, la ora 21, întregul spațiu din fața Guvernului cu telefoanele lor mobile, transformând Piața Victoriei într-o oază de lumină și speranță într-o altfel de Românie. Dintre cei prezenți în piață, o parte au fost și covăsneni. Unii au venit special în Capitală pentru a-și exprima nemulțumirea față de Ordonanță, în timp ce alții locuiesc deja pe malurile Dâmboviței, după cum veți afla citind articolul de mai jos.
Alexandru Ujvarosi, din Sfântu Gheorghe, a fost doar unul dintre covăsnenii care a mers la protestul de duminică, împărțind mașina și costurile transportului cu prietenul său Vlad Vidican, din același oraș. I-am întrebat pe amândoi despre experiența lor de la protestele care au adunat sute de mii de oameni în Capitală.
- De ce ați protestat?
- Alexandru Ujvarosi-Brezeanu (AUB): Am protestat pentru anularea OUG13 și am cerut demisia celor responsabili pentru situație -Iordache, Grindeanu. Și să se dea și Dragnea la o parte din treaba Guvernului, dacă tot e împotriva noțiunii „Guvernul meu“, să își vadă de Camera Deputaților.
- Vlad Vidican (VV): Am manifestat pentru transparentă și pentru demisia Guvernului care nu are dreptul să legifereze, iar dacă o face pe calea PUG, măcar să o facă informat și profesionist. Fără greșeli de constituționalitate. Stenogramele astea care au ieșit din ședința guvernului sunt revelatoare.
- Considerați că, după abrogarea OUG 13/2017, continuarea protestului este justificată?
- AUB: Da, anularea este primul pas. Cei care sunt responsabili trebuie să își asume greșeala și să demisioneze. Nu mai pot avea încredere că pot să își exercite corect atribuțiile. Guvernul poate apoi să își continue munca de implementare a programului de guvernare, au câștigat alegerile.
- VV: Continuarea protestului este necesară până oamenii ăștia se vor deștepta și vor face treaba cu profesionalism și transparență.
- Veți mai merge la proteste?
- AUB: Dacă situația se va prelungi fără a apărea demisiile celor responsabili, voi mai merge, probabil în următorul weekend. Deși sper că există o urmă de onoare și în acești oameni și își vor prezentă demisia.
- VV: Dacă lucrurile vor merge tot așa, iar strada va rămâne pe poziții, voi mai veni la proteste (peste câteva zile - n. red.). Nu e ca și cum îmi permit sa merg în fiecare zi la București, îmi e peste mână.
„Am simțit o conexiune cu toți oamenii din piață“
Rugat să descrie natura și atmosfera protestului, Alexandru Ujvarosi-Brezeanu a răspuns: „Protestul a fost foarte pașnic, nu m-am simțit deloc amenințat de numărul mare al manifestanților sau de posibile degenerări. Și am simțit o conexiune cu toți oamenii din piață, am simțit un sentiment de confort, că nu sunt singurul indignat de comportarea guvernului. Și că sunt mulți oameni care își doresc normalitate“. Printre oamenii care se aflau duminică în piață existau și alți covăsneni, care s-au stabilit în București sau locuiesc pe perioada studiilor în capitală. Printre aceștia, și Daniel Marthi, un tânăr din Sfântu Gheorghe, care a mers și în seara zilei de vineri. „Aștept să văd ce decizii vor fi luate în viitor, sunt curios dacă PSD se lasă de ideea lor sau vor încerca să treacă legea prin Parlament. Aș vrea și eu să fie o schimbare de guvern, dar dacă se vor ține de cuvânt nu vom avea un motiv atât de puternic să atingem acest scop. Mi-a părut rău că PSD a câștigat dar încerc să respect votul oamenilor, deci nu voi ieși dacă se vor ține de cuvânt și ordonanța va fi retrasă fără urme și fără alte încercări. Dar totuși, sunt pregătit să ies la orice moment la cea mai mică greșeală a lor“, ne-a declarat Marthi.
Bagoly Levente, un covăsnean în atenția New York Times și Euronews
Bagoly Levente, un tânăr din Sfântu Gheorghe rămas, după studii, la București, a fost printre cei care a oferit ceai cald protestatarilor din piața Victoriei, mai multe seri la rând. „Am mai făcut asta și în prima duminică de protest, pe 18 ianuarie, și o să fac asta cât o să pot. Ieri (2 februarie - n.red.) am dus ceai în mai multe ture (120 litri în total) și deja prietenii mă ajută, iar un local pe la Romană mi-a oferit spațiu să depozitez suplimentele, apa o fierbem tot acolo, mi-au dat chiar și un cargobike („o bicicletă pe trei roți, pe care e montată o cutie“, potrivit urbancargobike.ro - n.red.) să cărăm ceaiul până în mijlocul mulțimii. Unii prieteni mi-au dat și bani. Nu este o chestie care ne costă foarte mult, iar impactul este de neprețuit, de aceea am și decis să nu acceptăm bani de la protestatari, deși mulți vor să ne dea. Recunosc însă că am primit o ciocolată ca semn de mulțumire“, a declarat Levi, citat de România Liberă.
Pe de altă parte, Levente s-a făcut remarcat și prin sloganurile sale marcate de jocuri de cuvinte - „Semne bune anulare“- și de umorul său ardelenesc - „Iar m-ați supărat“, „Mno bun, acuma-s chiar furios“. Bagoly Levente și pancartele sale au ajuns în atenția fotografilor autohtoni, dar și a presei străine, ilustrând, de pildă, ediția internațională a ziarului New York Times din 4 februarie, sau un articol de pe site-ul Euronews, din aceeași dată.
„Gag“ cu doi covăsneni în drum spre București - 2000 de shares
O imagine cu doi tineri din Sfântu Gheorghe, Kiss Bence și Konya Attila, în care cei doi par să ia autostopul din municipiu pentru a merge la protestele de la București, a fost postată duminică și dată mai departe pe Facebook de peste 2000 de persoane. Prima fotografie a montajului, are legenda „Undeva în Secuime“ și-i înfățișează pe cei doi ținând un carton cu mesajul „Spre București. La protest“, în fața unui panou de ieșire din Sfântu Gheorghe. A doua fotografie, cu legenda „Peste 30 de secunde“, arată doar panoul, cei doi fiind absenți din cadru. Deși privitorul poate crede că Konya Attila și Kiss Bence chiar au luat autostopul pentru a merge la proteste în București, acesta ne-a declarat că realitatea a fost alta: „Era un ‘gag’. Cu toate că nu a fost musai să iasă așa. Dar am fost convinși că ar fi mai bine să fim prezenți la Sfântu“, a declarat Kiss Bence, adăugând că, în municipiu, „numerele chiar contează“. „Sunt convins că, precum nu contează nici fața unui participant, nu contează nici faptul că a participat la București la o manifestare, sau la Sfântu Gheorghe“, a mai spus Kiss. Pe de altă parte, prezent luni în Capitală cu treburi, acesta a profitat de ocazie pentru a vedea relativ puținii protestatari adunați în timpul zilei în Piața Victoriei.
„Dacă și secuii s-au trezit, asta înseamnă ceva“
„În general, eu cred că este un lucru extrem de important. Probabil că n-o să spună nimeni chestia asta, dar secuii… avem tendința, măcar ne credem într-un univers paralel în care problemele generale ale Țării Românești nu ne deranjează pe noi. Ori nu este așa, și cred că a sosit timpul în care și secuii s-au trezit că nu este în regulă să modifici Codul penal așa încât să iasă chestii cel puțin dubioase și din punct de vedere juridic cât și moral, așa ceva nu există într-un stat de drept, ar fi trebuit să facă și dânșii o consultare“, a declarat, în calitate de simplu cetățean, Kiss Bence, adăugând: „a fost un lucru pozitiv. Dacă și secuii s-au trezit, asta înseamnă ceva”.
covasnamedia.ro