Covasna rămâne în continuare fără SMURD
Judeţul Covasna nu va avea un serviciu SMURD până când nu va fi rezolvată problema unui garaj şi cea a personalului calificat în acest sens. În aceeaşi idee, ISU Covasna nu vrea să se aventureze nici în infiinţarea unor „filiale” de intervenţii la Baraolt, deoarece nu există o siguranţă referitoare la existenţa unei locaţii.
Deşi judeţul nostru este printre puţinele din ţară care nu beneficiază de SMURD, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna refuză să se implice în înfiinţarea acestui serviciu, ca urmare a lipsei unei locaţii potrivite maşinilor şi echipamentelor necesare, precum şi din cauza lipsei de personal specializat.
„Doar câteva judeţe mai sunt în ţară care nu au SMURD. Eu nu voi accepta însă acest serviciu, până când problema garajului şi cea a personalului nu vor fi puse la punct. În momentul de faţă, majoritatea maşinilor ISU stau afară, deoarece nu sunt locuri în garaje, care majoritatea au fost construite la nivelul anilor ’70, când existau cinci maşini. Dacă ar fi să respectăm tabela de înzestrare ISU, ar trebui să avem peste 40 de maşini de toate tipurile, inclusiv autobuz pentru transportul cadrelor la misiuni şi trageri. În prezent avem asigurat doar 30% din necesar, iar restul de 70% nu ştiu unde l-aş putea gara, de asta nu mă încântă SMURD-ul în momentul de faţă”, a explicat comandantul ISU Covasna, Gyorgy Alfons, adăugând că maşinile de intervenţii necesită anumite condiţii de păstrare.
În ceea ce priveşte personalul pregătit pentru intervenţii SMURD, acesta există doar în proporţie de 50%, ceea ce ar ridica o problemă serioasă în cazul înfiinţării acestui serviciu. Serviciul SMURD, cel mai apreciat model de intervenţii în caz de accidente, ar fi trebuit să se înfiinţeze şi să funcţioneze la nivelul judeţului Covasna din 2009. Planul cuprindea în primă fază înfiinţarea a două secţii - una la Sfântu-Gheorghe şi cealaltă la Târgu-Secuiesc.
E nevoie de condiţii
Referindu-se la înfiinţarea unui serviciu ISU la Baraolt - problemă discutată şi în trecut, Gyorgy Alfons a declarat că situaţia este oarecum asemănătoare cu cea a SMURD.
„Atâta timp cât nu se vor oferi condiţii corespunzătoare pentru personal şi pentru gararea autospecialelor, nu vom merge acolo, în clădirea Poliţiei care se dărâmă… mulţumim, nu ne trebuie. Aşa s-a întâmplat şi cu Întorsura Buzăului, am lucrat la o clădire veche timp de cinci ani, pentru a o face funcţională. Nu ne apucăm de treabă, până nu avem o parte logistică asigurată”, spune Gyorgy Ervin.
Conducerea ISU a apreciat că înfiinţarea unor serviicii ISU în judeţ ar fi cu adevărat benefică, în primul rând din punct de vedere al scurtării timpilor de intervenţie.
„Dacă Aita Mare, de exemplu, ar spune că are o clădire corespunzătoare, aş trimite o maşină acolo, cu o gardă de intervenţii care ar face serviciul 24 din 24 de ore. Aşa, nu s-ar mai trimite maşina de la Sfântu Gheorghe la Baraolt pentru stingerea unui incendiu, s-ar duce cea de la Aita Mare şi ar interveni în loc de 50 de minute în mai puţin de 15 minute”, a mai arătat Gyorgy Alfons.
Monica Rizea
Sursa foto: tribuna.ro