ACTUALITATE 25 martie 2010

Covasna nu are probleme cu TBC-ul

de Covasna Media | 575 vizualizări
Ziua Mondială de Luptă împotriva tuberculozei a fost marcată ieri în întreaga lume 25mar2010-tbcÎn fiecare an, pe data de 24 martie, în toată lumea se celebrează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, ocazie cu care specialiștii din domeniu atrag încă odată atenţia opiniei publice şi a factorilor de decizie asupra gravităţii acestei afecţiuni care îmbolnăveşte an de an numeroși oameni. Ieri, la sediul Direcției de Sănătate Publică Covasna (DSP) a avut loc o întâlnire pe tema combaterii TBC, ocazie cu care

Ziua Mondială de Luptă împotriva tuberculozei a fost marcată ieri în întreaga lume

25mar2010-tbcÎn fiecare an, pe data de 24 martie, în toată lumea se celebrează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, ocazie cu care specialiștii din domeniu atrag încă odată atenţia opiniei publice şi a factorilor de decizie asupra gravităţii acestei afecţiuni care îmbolnăveşte an de an numeroși oameni.

Ieri, la sediul Direcției de Sănătate Publică Covasna (DSP) a avut loc o întâlnire pe tema combaterii TBC, ocazie cu care conducerea și specialiștii Direcției au prezentat atât o situație la nivel județean în ceea ce privește evoluția acestei boli, cât și la nivel național și mondial.

Potrivit epidemiologului Santa Francisc, în anul 2002 morbiditatea din cauza TBC-ului era de 142,2 la 100.000 de locuitori, la noi în țară, urmând ca după luarea unor măsuri să se ajungă la 135 în anul 2003 și 117,8 în anul 2006. La nivelul județului Covasna, morbiditatea ajungea la acea vreme la 41,1, cu mult sub media națională.

TBC-ul este perecepută ca boala sărăciei, având în vedere că majoritatea celor care se îmbolnăvesc provin din medii sociale precare, cu un stil de viață nesănătos și fără a respecta condițiile de igienă, însă, explică dr. Deme Judit, directorul DSP, depinde și de obiceiurile de viață ale persoanei care se îmbolnăvește, de mediul înconjurător, factori de risc, iar Covasna are avantajul unui aer curat, neafectat de industrializare.

În ceea ce privește cifrele, dr. Sipos Andras, specialist în domeniu, a precizat că la nivelul județului Covasna anual apar cam 90 de cazuri noi, iar tendința este destul de bună, în scădere și staționară. De asemenea, au fost înregistrate 14 recidive.

Ca și cazuri hipercronice, multidrog rezistente, în județul nostru avem un singur caz, care va fi trimis la București dacă se va găsi loc, având în vedere că la nivel național numărul acestor cazuri este foarte mare.

În ultimii 20 de ani, în jur de 400 de oameni din județ au fost bolnavi de TBC, iar cea mai expusă zonă ca risc de îmbolnăvire cu această boală este Hetea.

Istoria recentă a TBC-ului începe în 1882, când doctorul german Robert Koch descoperă bacilul care îi va purta numele. El a descoperit nu numai bacilul tuberculozei, dar şi agenţi etiologici ai holerei şi antraxului. Peste o sută de ani, în 1998, a fost identificat genomul bacteriei lui Koch, adică i s-a făcut harta genetică, deschizând căi noi pentru găsirea unor medicamente care să vindece omul de tuberculoză.

Bacilul Koch a ucis mulţi oameni, până când, în anul 1943, un om de ştiinţă, pe nume Selman A.Waksman a descoperit streptomicina. Tuberculoza a reprezentat mult timp o problemă de sănătate publică. În secolul XIX, boala era responsabilă pentru o treime din decese în Europa. Odată cu descoperirea antibioticelor antituberculoase, în anii 1940, se credea că tuberculoza va fi complet eradicată. După o scădere constantă a incidenţei în ţările dezvoltate, care a continuat până în anii '80, în prezent se constată o reemergenţă a bolii, în special la persoanele fără adăpost, la utilizatorii de droguri intravenoase şi la pacienţii infectaţi cu HIV. Acum există opt milioane de cazuri de tuberculoză simptomatică, iar trei milioane de decese se înregistrează în fiecare an. Astfel, TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime.

Ana Sidon

Teme articol: DSP tuberculoza TBC
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.