Covasna: Cercetări aprofundate asupra efectelor benefice ale mofetelor
Echipe de specialişti din România şi Ungaria vor efectua cercetări aprofundate asupra efectelor benefice ale mofetelor asupra sănătăţii, în scopul utilizării acestora pe o scară mai largă în tratarea diverselor boli, informează Consiliul Judeţean Covasna.
"Începe o cooperare pe plan profesional între Mofeta din Mátraderecskei din Ungaria (Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő) şi Consiliul Judeţean Covasna, cooperare în care îşi asumă un rol reprezentanţii Spitalului de Recuperare Cardiovasculară 'Dr. Benedek Géza' din staţiunea Covasna, precum şi cei ai Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Fogolyán Kristóf" din Sfântu Gheorghe. Scopul activităţilor comune este acela de a efectua, conform protocolului internaţional, prin implicarea medicilor şi a altor specialişti, unele cercetări asupra efectelor benefice ale mofetei şi ale gazelor medicinale, care, recunoscute de ştiinţa medicală, vor putea fi utilizate în terapiile naturiste, în tratamentul bolilor cardiovasculare, reumatice, locomotorii şi a diabetului sau a altor boli, în centrele de sănătate din Ungaria şi cele locale. De asemenea, rezultatele tangibile vor permite accesarea unor fonduri europene în vederea unor dezvoltări ulterioare", precizează reprezentanţii Consiliului Judeţean, într-un comunicat de remis vineri AGERPRES.
Potrivit medicului Tatár Márta, de la Spitalul de Cardiologie din Covasna, "metoda Covasna", care îmbină mai mulţi factori terapeutici naturali, respectiv ape minerale, mofete şi aer puternic ozonat, este utilizată cu succes în tratamentul a peste 10.000 de bolnavi anual şi e de părere că aceasta ar trebui mult mai bine popularizată pe plan internaţional.
"Suntem dispuşi să participăm la fiecare proiect bun şi îl sprijinim, cu atât mai mult cu cât judeţul Covasna constituie cea mai însemnată regiune de mofete din Bazinul Carpatic, fiecare a treia localitate dispune de izvoare cu efect terapeutic sau chiar şi mofetă "de casă", care merită vizitate şi folosite, de exemplu, la Estelnic, Băile Balvanyos, Covasna sau Hătuica. Din partea noastră există voinţă şi resurse materiale pentru lansarea proiectului de dezvoltare integrată din Bazinul Carpatic", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, citat în comunicat.
Următoarea şedinţă de lucru a partenerilor în acest proiect va avea loc în luna iunie a.c, la Mátraderecske, în Ungaria.
Mofetele sunt emanaţii de bioxid de carbon provenite din activităţi postvulcanice, folosite în tratarea diferitelor afecţiuni, precum cele cadiovasculare, ale tubului digestiv, metabolice, ale sistemului neuropsihic, reumatice şi ginecologice.
Mecanismul de acţiune al mofetelor constă, în primul rând, în vasodilataţia periferică, prin acţiunea directă a bioxidului de carbon asupra vaselor mici, ceea ce duce la încălzirea tegumentului, dar şi în vasodilataţia sistemică (musculară, cerebrală), prin inhalarea unei mici părţi din bioxidul de carbon din mofetă.
Specialiştii spun că prin aceste efecte vasodilatatorii scade tensiunea arterială, se îmbunătăţeşte activitatea inimii, creşte circulaţia periferică şi sistemică, se îmbunătăţeşte capacitatea la efort şi calitatea vieţii, creşte capacitatea de concentrare.