ACTUALITATE 19 mai 2009

Copaci în blocuri, ţigle şi tencuieli zburătoare

de Covasna Media | 960 vizualizări
În urma unor controale efectuate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna asupra situaţiei imobilelor din Sfântu Gheorghe, a reieşit că siguranţa locuitorilor din municipiu nu este una tocmai ridicată, oraşul nostru putându-se „mândri” cu… copaci crescuţi în zidurile blocurilor, ţigle zburătoare şi balcoane nesigure. Un raport prezentat de ISU prefectului Codrin Munteanu a fost transpus în imagini grăitoare

În urma unor controale efectuate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna asupra situaţiei imobilelor din Sfântu Gheorghe, a reieşit că siguranţa locuitorilor din municipiu nu este una tocmai ridicată, oraşul nostru putându-se „mândri” cu… copaci crescuţi în zidurile blocurilor, ţigle zburătoare şi balcoane nesigure.

Un raport prezentat de ISU prefectului Codrin Munteanu a fost transpus în imagini grăitoare din Sfântu Gheorghe şi prezentat ieri presei. Imaginile surprinse în mai multe cartiere din oraş, inclusiv în centru, prezintă blocuri scorojite a căror tencuială a dispărut demult, antene ce stau să cadă de la înălţimi ridicate, balcoane a căror structură nu mai e sigură, reprezentând pericol pentru trecători prin desprinderea plăcilor de beton.

„Cred că a prins trei mandate acest copac“, a spus Codrin Munteanu, referindu-se la o imagine surprinsă în centru, unde locatarii unui bloc au permis, de-a lungul timpului creşterea unui copac… în aer.

Prefectul Codrin Munteanu a atras atenţia şi asupra pericolelor pe care le reprezintă antenele amplasate pe diverse clădiri, arătând că unele dintre acestea sunt atât de şubred şi de exterior amplasate încât, în cazul unui cutremul sau al unui vânt mai puternic, ar putea cădea şi răni pe cineva. Codrin Munteanu a ţinut să sublinieze faptul că Prefectura, alături de ISU şi Primărie, cu participarea asociaţiilor de proprietari, poate remedia aceste situaţii nu doar inestetice ci chiar periculoase, atât prin cooptarea cât mai multor blocuri în Programul Naţional de reabilitare termică a locuinţelor cât şi prin conştientizarea şi responsabilizarea populaţiei.

Respect pentru spaţiul comun

„Avem nevoie de o campanie de informare pe care să o începem de la nivelul instituţiilor şcolare, pentru a creşte o generaţie responsabilă faţă de aceste probleme. Trebuie crescut respectul pentru spaţiul comun în blocuri, pentru faţade, pentru acoperişuri, subsoluri, oamenii trebuind să înţeleagă că acestea sunt obligaţii ce revin tuturor locatarilor dintr-un bloc, chiar dacă nu sunt afectaţi direct”, a explicat prefectul Codrin Munteanu. Acesta a transmis situaţiile constatate şi primarului Antal Arpad, considerând reacţia şi capacitatea administrativă a autorităţilor locale ca fiind foarte importante în acest caz. Întrebat, în acest context, despre preocuparea primarului Antal Arpad vizavi de inscripţionarea bilingvă a blocurilor - printre care se numără şi blocurile „problematice” prezentate în raportul ISU, Codrin Munteanu a arătat că acesta este un aspect ce ţine de priorităţi. „Fiecare are priorităţile lui, dacă pentru domnul primar Antal Arpad o prioritate este inscripţionarea bilingvă a blocurilor care, după cum se vede, se dărâmă, este problema lui, eu nu pot interveni. Pentru mine sunt importante aceste aspecte ale siguranţei, eu nu pot comenta priorităţile primarului, deoarece el are un program de patru ani, pe care şi l-a asumat, cetăţenii putând eventual compara priorităţile noastre”, a mai spus Codrin Munteanu, care consideră că întrega situaţie, transmisă şi Primăriei, ar trebui să apară pe ordinea de zi a discuţiilor cu asociaţiile de proprietari, pentru luarea în calcul a rezolvărilor posibile.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lori, 19 mai 2009
campanie electorala faza cu inscriptionarea biligva blocurilor
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.