ACTUALITATE 22 februarie 2022

Controale în domeniul silvic: o firmă din Ghelința, amendată cu 10.000 de lei

de Covasna Media | 3220 vizualizări

Un operator economic din Ghelința a fost amendat cu 10.000 de lei după un control al autorităților covăsnene pe linie de achiziție, depozitare, prelucrare, transport și comercializare a materialului lemnos.

Potrivit IPJ Covasna, în perioada 16 – 17 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică - Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Județene Covasna, au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură penală din domeniul silvic.

În urma cercetărilor, la sediul operatorului economic din Ghelința, s-au constatat diferențe în plus și în minus la compararea stocurilor scriptice cu cele faptice, pentru care reprezentantul societății nu a putut aduce dovezi de comercializare cu documente legale de proveniență și transport. 

S-a constatat că societatea în cauză a emis un număr de mai multe avize de însoțire a materialului lemnos în format electronic și a efectuat mai multe fotografii din care nu se putea distinge sau focaliza marfa transportată. În baza celor constatate, operatorului economic i-au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare totală de 10.000 lei și s-a dispus confiscarea cantității de material lemnos în valoare totală de 1454 de lei”, se precizează în comunicatul de presă transmis luni de IPJ Covasna.

Tot în ceea ce privește acțiunile recente pe domeniul silvic în județul Covasna, poliția informează și că la data de 20 februarie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Hăghig, împreună cu organele silvice au depistat în flagrant delict un bărbat de 26 ani în timp ce transporta cu un autovehicul material lemnos, fără a deține documente de proveniență.

Din cercetările efectuate, polițiștii au stabilit că materialul lemnos este rezultatul tăierii de pe picior și sustragerii a unor arbori nemarcați din pădurea comunei Hăghig.

Lemnul a fost ridicat în vederea confiscării și predat în custodia unui ocol silvic.

Cercetările cu privire la săvârșirea infracțiunilor de tăierea fără drept de arbori și furt de arbori se continuă, se arată în comunicatul de presă al IPJ Covasna.

Potrivit unei statistici furnizate de IPJ Covasna, privind activitatea din 2021 în domeniul silvic, anul trecut au fost efectuate aproape 4.500 de controale și acțiuni în fondul forestier naţional, pe drumurile publice și cele forestiere precum și la depozitele de materiale lemnoase şi la instalaţiile de prelucrat lemn rotund existente pe raza județului. În urma acțiunilor desfășurate, au fost aplicate 266 de sancţiuni contravenționale, în valoare totală de 364.400 de lei şi s-a dispus confiscarea a 712,3 de m.c. de material lemnos, în valoare de 210.120 de lei.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Anunţ public

Acum 21 ore, 18 minute

Anunţ public

Acum 21 ore, 19 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.