ACTUALITATE 6 martie 2024

Controale de la Protecția Animalelor; amenzile ajung la 12.000 de lei

de Covasna Media | 1381 vizualizări

Experiența celor 3 ani de la înființarea Biroului de Protecție a Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna a arătat că una dintre principalele probleme, în ceea ce privește deținerea animalelor, o reprezintă lipsa de responsabilitate și îndeplinire a atribuțiilor de îngrijire și protejare a exemplarelor deținute, iar cele mai multe sesizări și constatări se referă la câini. 

În continuare, în toate localitățile urbane și rurale din județ se constată prezența câinilor aflați fără supraveghere pe domeniul public, prezență care poate genera un sentiment de nesiguranță pentru cetățeni, în special în rândul categoriilor vulnerabile, precum copii și bătrâni.

Conform studiilor efectuate de organizațiile internaționale de protecție a animalelor, sterilizarea poate face o mare diferență în gestionarea situației câinilor fără supraveghere, întrucât doar o singură femelă nesterilizată și descendenții ei pot produce 67.000 de căței, în doar 6 ani.

În urma activităților desfășurate de polițiștii Biroului de Protecție a Animalelor, doar în anul 2023, în județul Covasna au fost puse în legalitate (microcipate, vaccinate antirabic și sterilizate) peste 1400 de exemplare canine.

Și în acest an, în perioada martie – noiembrie, în scopul punerii în legalitate a unui număr cât mai mare de câini, pentru stabilirea trasabilității acestora, prevenirii unor epidemii, pentru stabilizarea populației canine și în scopul reducerii presiunii asupra adăposturilor publice și asupra unităților administrativ-teritoriale, polițiștii organizează acțiuni de informare a deținătorilor de câini din județul Covasna cu privire la obligațiile lor legale și impunerea legislației în ceea ce privește protecția animalelor.

Activitățile vor fi desfășurate în toate localitățile din județ și au ca scop, în primă fază, informarea deținătorilor de câini cu privire la obligațiile lor legale, respectiv: microciparea, vaccinarea antirabică, asigurarea condițiilor de bunăstare și sterilizarea exemplarelor pentru care nu sunt deținute acte de origine - pedigree.

Pentru deficiențele identificate, inițial, vor fi emise avertismente și stabilite termene pentru remediere.

În susținerea activității, polițiștii beneficiază de contribuția profesională a 5 cabinete veterinare din tot județul, care efectuează gratuit sterilizări, fiecare deținător urmând a fi informat cu privire la cabinetul cel mai apropiat de locul de deținere al câinilor în nevoie de sterilizare.

După expirarea termenului stabilit, deținătorii de câini vor fi reverificați, existând posibilitatea aplicării de sancțiuni contravenționale, în caz de neconformare. Amenzile prevăzute de legislația incidentă în aceste cazuri sunt foarte mari și pot ajunge până la 12.000 de lei, pentru un singur exemplar canin.

Sursa: Compartimentul Relații Publice al IPJ Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Horoscopul zilei – 8 ianuarie

Acum 15 ore, 42 minute

INFORMARE

Acum 15 ore, 43 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.