ACTUALITATE 2 octombrie 2009

Consiliul Local a cumpărat salina artificială

de Covasna Media | 757 vizualizări
Preţul este de 100.000 de lei şi va fi achitat în cinci tranşe, din bugetul local

[singlepic=394,400,200,,left]Oraşul s-a „îmbogăţit“ de ieri cu o salină artificială, amenajată în incinta Bazei de Înot şi Recreere din Sfântu-Gheorghe, salină care a fost scoasă la vânzare de proprietar în special din cauza nerentabilităţii. Consilierii locali au aprobat astfel achiziţionarea „Grotei saline”, proprietatea SC Hentil SRL, la preţul de 100.000 de lei stabilit în urma negocierilor. Banii vor fi achitaţi în cinci tranşe pe

Preţul este de 100.000 de lei şi va fi achitat în cinci tranşe, din bugetul local

Oraşul s-a „îmbogăţit“ de ieri cu o salină artificială, amenajată în incinta Bazei de Înot şi Recreere din Sfântu-Gheorghe, salină care a fost scoasă la vânzare de proprietar în special din cauza nerentabilităţii.

Consilierii locali au aprobat astfel achiziţionarea „Grotei saline”, proprietatea SC Hentil SRL, la preţul de 100.000 de lei stabilit în urma negocierilor. Banii vor fi achitaţi în cinci tranşe pe durata unui an, primele patru echivalentul a câte 25.000 de lei şi ultima de 19.000 de lei, iar plata se va face începând cu data de 30 octombrie anul acesta.

Decizia CL a fost luată având în vedere oferta de vânzare a „Grotei saline“ precum şi faptul că acest obiectiv este unica realizare de acest gen din zonă, una asemănătoare mai fiind realizată la Cluj, iar utilizarea salinei are efecte benefice în tratarea bolilor aparatului respirator des întâlnite în zonă.

Totodată, s-a mai adus în discuţie faptul că există un interes ridicat din partea locuitorilor din municipiu pentru utilizarea acestei grote, recunoscută pentru efectele sale benefice.

Proprietarul salinei şi-a anunţat intenţia de a vinde afacerea în această vară, motivul principal fiind impozitul forfetar, în condiţiile în care profitul era zero. Investitorul Dali Sandor a spus că după ce a luat în calcul timpul în care şiar amortiza investiţia şi faptul că profitul firmei pe care funcţionează salina este cam zero, şi din acest an ar trebui să plătească şi impozitul forfetar, a decis că cel mai bine ar fi să vândă. În plus, el şia îndreptat atenţia spre o pensiune cu care se ocupă, şi spune că nu ar avea timp suficient să gestioneze şi afacerea din Sfântu-Gheorghe.

„Am spus că cel mai bine este ca salina să rămână la oraş. Prima dată am cerut 150.000 de lei, am argumentat cu facturi că profitul este zero, dar s-a ajuns la 100.000”, a spus Dali Sandor.

Omul de afaceri a afirmat că salina are deja o clientelă fidelă şi vara aceasta a fost frecventată chiar cu 25 – 30% mai mult faţă de vara trecută.

După ce plătea chiria de aproximativ 900 de lei pe lună, plus utilităţile, profitul era zero, în contextul cumpărării salinei de către CL nemaifiind nevoie însă de achitarea chiriei.

Salina artificială a fost deschisă la începutul anului trecut printr-o investiţie de peste 40.000 de euro. Pe o suprafaţă de 25 de mp, Dali Sandor a depozitat 7 tone de sare aduse de la Marea Moartă, cu conţinut ridicat de iod. Sala este amenajată sub aspectul unei saline, şi în incinta ei au fost amplasate spoturi lumi noase, sisteme audio şi 7 scaune ergonomice.

Pentru a crea o atmosferă cât mai apropiată de o salină naturală, temperatura este menţinută constant la 20 de grade Celsius. Salina este benefică pentru tratamentul astmului, bronşitei şi în general boli ale căilor respiratorii, dar şi pentru boli ale tiroidei, întrucât conţinutul de iod este mare.

Ana Sidon

Teme articol: salina cumparat
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.