ACTUALITATE 1 aprilie 2010

Consiliul Judeţean - prima ședinţă „rurală”

de Covasna Media | 1200 vizualizări
Proiectele de hotărâre ale CJ au fost dezbătute ieri la Cernat, la prima ședinţă în teritoriu a CJ 01apr2010-cjConsiliul Județean Covasna (CJ) a organizat ieri prima ședință în teritoriu, locația aleasă fiind Cernat. Întrunirea consilierilor județeni a avut loc la Căminul Cultural Bod Peter din localitate și dincolo de proiectele de hotărâre adoptate, cei prezenți au vizitat și o serie de investiții finanțate inclusiv de Consiliul Județean în comună. Astfel, chiar clădirea în care a avut loc ședința – Căminul Cultural - a fost

Proiectele de hotărâre ale CJ au fost dezbătute ieri la Cernat, la prima ședinţă în teritoriu a CJ

01apr2010-cjConsiliul Județean Covasna (CJ) a organizat ieri prima ședință în teritoriu, locația aleasă fiind Cernat.

Întrunirea consilierilor județeni a avut loc la Căminul Cultural Bod Peter din localitate și dincolo de proiectele de hotărâre adoptate, cei prezenți au vizitat și o serie de investiții finanțate inclusiv de Consiliul Județean în comună.

Astfel, chiar clădirea în care a avut loc ședința – Căminul Cultural - a fost reabilitată parțial din fonduri olandeze și cu 100.000 de la CJ, alocați în anul 2008. În plus, consilierii au vizitat două din cele patru terenuri de joacă care au fost amenajate în comună și pentru care CJ a acordat jumătate din finanțare. La ședință au participat și primarul comunei și protopopul Szocs Laszlo, iar vizita a cuprins și Muzeul în aer liber din Cernat.

Colaborare pentru promovarea apelor minerale

Unul dintre proiectele care au fost aprobate ieri la Cernat este cel privind activitățile prin care va fi implicat Consiliul Județean Covasna împreună cu Consiliul Județean Harghita în managementul şi implementarea proiectului „Promovarea apelor minerale” finanțat din cadrul Programului Operațional Regional (POR).

Necesitatea unui astfel de proiect are în vedere faptul că apa minerală, foarte frecventă în județele Covasna şi Harghita, reprezintă o valoare al cărei grad de utilizare este sub nivelul posibilităților.

„Este adevărat că industria alimentară nu poate să intervină în exploatarea tuturor izvoarelor, din cauza dificultăților de accesare (lipsă de infrastructură de transport, utilități), debitului insuficient din punctul de vedere al rentabilității unor investiții mari, compoziției chimice variate. Astfel, în afara izvoarelor din Bodoc, Biborțeni, Vâlcele, Tuşnad, Sâncrăieni, Borsec şi din alte câteva localități, apele minerale au o utilizare foarte redusă, numai pentru consum local (cum ar fi izvoarele din Micfalău, Covasna, Şugaş Băi, Malnaş, Turia, Catalina, Tuşnad Sat, Cetățuia, Şumuleu Ciuc, Homorod Băi etc.), ori s-au realizat băi tradiționale de interes local, care prezintă o atracție locală”, se arată în expunerea de motive.

În acest context, CJ susține că este necesară realizarea unui marketing comun al apelor minerale, şi implicit al localităților de origine, şi prezentarea lor ca un produs turistic cu o specificitate aparte, fapt care va avea efecte benefice asupra evoluției turismului.

Proiectul este menit să contribuie și la diferențierea față de principalii concurenți pe piața turistică, vânzarea mai eficientă în țară şi în străinătate a produselor şi prestațiilor turistice din întreaga regiune, aplanarea caracterului sezonier al turismului prin activități de promovare corespunzătoare pe diferite perioade și locații, iar prin creşterea atractivității turismului regional se vor crea noi oportunități pentru forța de muncă autohtonă. De asemenea, se are în vedere posibilitatea realizării unor vânzări mai ridicate ale produselor autohtone regionale.

Cofinanțarea cheltuielilor eligibile şi neeligibile (inclusiv TVA) va fi finanțată de către Consiliul Județean Harghita.

Sprijin financiar pentru proiecte

Un alt proiect aprobat ieri este cel privind finanțarea nerambursabilă, din fonduri publice, a unor activități și proiecte culturale, științifice, educative, sportive sau de tineret care vor avea loc în anul 2010.

Astfel pentru programele din anul 2010 pot fi alocate următoarele sume:

• programe sportive - 710.000 lei

• susținere cultelor - 200.000 lei

• programe educativ­ştiințifice şi de recreere - 140.000 lei

• programe de tineret - 50.000 lei

• programe culturale - 380.000 lei.

Printre cele aproape o sută de asociații care au primit finanțare se numără Cercul de Alergare Gall Lajos – pentru 5 acțiuni sportive, finanțate în total cu 8.000 de lei, Clubul Sportiv Samurai OPS Sfântu-Gheorghe, cu 5.000 de lei, Asociația Rara Avis cu 2.000 de lei pentru Zilele parcului didactic, Federația organizațiilor civile din Ţinutul Secuiesc – 4.000 de lei pentru expoziția de produse secuiești din luna mai, Asociația pentru Muzeul Maria din Dobârlău 5.000 de lei pentru programul Extinderea Muzeului Maria – Un Muzeu pentru sufletul satului, Asociația pentru Cultivarea Limbii Maghiare în Transilvania – 8.000 de lei pentru programul anual, Liga Cultural Creștină Andrei Șaguna – 6.500 de lei pentru Zilele Andrei Șaguna și Nicolae Colan și multe altele.

Bani pentru podul de la Aita Mare

Tot în cadrul ședinței de ieri, CJ a aprobat finanțarea cu 75.000 de lei, din fondul de rulment, a unui studiu de fezabilitate pentru podul de la Aita Mare, închis circulației din cauza stării precare în care se află.

Podul este amplasat pe Drumul Județean 131 între Apața și Aita Mare, și a fost închis acum mai bine de un an din cauză că nu prezintă siguranță pentru circulație. Pentru a construi un nou pod, autoritățile ar avea nevoie de 12 milioane de lei. Podul dintre Apața (Braşov) și Aita Mare (Covasna) are o lungime totală de 80 m şi asigură legătura cu drumul național DN 13 Brașov-Rupea-Sighișoara dinspre județul Covasna. Podul a fost construit în anul 1937 din lemn, iar în 1984 suprastructura din lemn a fost înlocuită cu suprastructură metalică.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.