ACTUALITATE 31 octombrie 2013

Consiliul Judeţean Covasna vrea să cumpere Castelul Mikó din Olteni

de Covasna Media | 434 vizualizări

Autorităţile covăsnene vor să cumpere castelul Mikó din localitatea Olteni, un monument istoric construit în anul 1827, pentru a-l restaura din fonduri europene, consilierii judeţeni dându-şi joi acordul pentru asocierea CJ Covasna cu Consiliul Local al comunei Bodoc în vederea achiziţionării.

După restaurarea castelului din satul Olteni, construit de contele Mikó Miklos în stil empire, se speră în punerea în valoare din punct de vedere cultural şi turistic, pe pereţii interiori ai acestui castel fiind pictate peisaje specifice oraşelor vest-europene din epoca napoleoniană, ceea ce îi conferă un plus de valoare.

Clădirea, în care funcţionează în prezent o şcoală şi un centru de plasament, a fost retrocedată urmaşilor contelui care trăiesc în Germania. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că proprietarii şi-au exprimat intenţia de a vinde domeniul de la Olteni, prin urmare este momentul oportun pentru a achiziţiona atât clădirea, cât şi cele nouă hectare care o înconjoară.

Tamás a mai spus că anul viitor se va deschide o linie de finanţare din fonduri europene pentru reabilitarea monumentelor istorice, iar intenţia autorităţilor este de a depune mai multe proiecte în cadrul acestui program.

În judeţul Covasna există peste 100 de castele şi conace ale unor familii nobiliare, folosite pe vremuri ca reşedinţe permanente sau de vacanţă. Sunt conace foarte vechi, construite în secolele XVI, XVII şi XVIII, iar majoritatea îşi păstrează arhitectura iniţială. Numai în satul Bicfalău, comuna Ozun, sunt aproape 40 de conace, iar autorităţile vor să le includă în patrimoniul UNESCO, considerând că ele reprezintă o valoare pentru întreaga umanitate şi trebuie protejate.

Multe dintre aceste castele şi conace sunt în ruină, dar câteva au fost restaurate de proprietari şi introduse în circuitul turistic. Printre ele se numără castelul din Zăbala aparţinând urmaşilor contelui Mikes şi conacul Kalnoki de la Micloşoara, renovat de descendenţii acestei familii aflate la a 25-a generaţie, care s-au întors în România după 50 de ani de exil. Chiar şi prinţul Charles al Marii Britanii şi-a cumpărat un conac vechi în localitatea Valea Zălanului, comuna Malnaş Băi, unde vine o dată pe an.

În localitatea Arcuş poate fi vizitată fosta reşedinţă nobiliară a baronului Szentkereszty, care a fost căsătorit cu Maria Florescu Bibescu. După naţionalizare, în perioada comunistă, acest mic castel a fost, pe rând, orfelinat, şcoală de mecanici agricoli, magazie şi sediu de CAP, iar în cele din urmă a fost transformat în reşedinţă pentru Nicolae Ceauşescu. În prezent, aici funcţionează un centru din cultură, aflat în subordinea Ministerului Culturii, care a fost revendicat de unul dintre descendenţii fostului proprietar.

Consiliul Judeţean Covasna a scos anul trecut de sub tipar un album-document intitulat „Ţinutul conacelor” şi intenţionează să realizeze un 'drum al conacelor' pentru turiştii interesaţi de un astfel de circuit.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.