Consiliul Judeţean Covasna va avea un cadru financiar strâns în 2018
Consiliul Judeţean (CJ) Covasna începe anul 2018 cu planuri şi cu muncă, în ciuda faptului că nu există încă un buget aprobat la nivel local, iar pentru finanţarea costurilor operaţionale, Guvernul asigură o sumă cu 14 milioane lei mai mică faţă de anul trecut.
Aprobarea bugetului judeţului Covasna este planificată la mijlocul lunii februarie. Însă, timp de o lună şi jumătate, salariile şi cheltuielile operaţionale trebuie acoperite, respectiv nici derularea proiectelor începute nu poate fi întreruptă din cauza neefectuării plății cheltuielilor de investiții.
„Există, în mod clar, o instabilitate în ţară, Guvernul dă banii cu o mână, dar ia înapoi cu două. Nu este corect ca Guvernul să stabilească felul în care conducerea judeţului şi autorităţile administraţiei locale trebuie să cheltuie într-o regiune banii alocaţi, deşi nu cunoaşte procesele operaţionale ale acestora. Cu toate acestea, noi încercăm să obţinem maximul din acest sistem defectuos şi din bugetul stabilit. Situația politică catastrofală din România duce la o instabilitate economică în funcţionarea întregii țări. Au trecut deja două săptămâni din acest an, dar nu putem planifica încă, nu ştim de ce buget vom dispune anul acesta. Ceea ce este sigur e că, datorită unor astfel de măsuri, este din ce în ce mai dificilă conducerea administraţiilor locale şi desfăşurarea unor activităţi eficiente” – a declarat Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna.
Anul trecut s-a reuşit majorarea salariilor angajaţilor din administraţia publică locală, dar anul acesta toate acestea au loc, din păcate, în detrimentul dezvoltărilor, deoarece, spre deosebire de promisiunile anterioare, nu sunt resurse suficiente, din cauza bugetului diminuat. Fondurile pentru plata salariilor au fost deja reduse de către Guvern, la sfârșitul anului trecut.
Preşedintele CJ Covasna a adăugat: se vor întinde doar cât le permite pătura. Din păcate, pătura este tot mai scurtă, statul subminează activitatea administraţiilor locale, în timp ce nu-și îndeplinește pe deplin nici sarcinile proprii. Un exemplu în acest sens este faptul că drumurile județene din județul Covasna se află într-o stare mai bună decât drumurile naţionale cu aceeași lungime, în timp ce, reţeaua de drumuri naţionale nu deserveşte doar populaţia judeţului, ci aici se desfăşoară în mare parte traficul de tranzit dintre Transilvania şi Moldova.