ACTUALITATE 1 aprilie 2015

Consiliul Judeţean Covasna va achiziţiona aparatură de traducere simultană a şedinţelor

de Agerpres | 149 vizualizări

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna va achiziţiona aparatură de traducere simultană a şedinţelor, care se desfăşoară bilingv în română şi maghiară, suma necesară fiind prevăzută în bugetul pe acest an, a declarat preşedintele instituţiei, Tamás Sándor.

„Cei care mă ştiu pot confirma faptul că de aproape şapte ani de când sunt la conducerea Consiliului Judeţean am fost pentru bilingvism, care este permis de lege, atât în luările de cuvânt, deci atât verbal, cât şi în materialele scrise”, a declarat Tamás Sándor. El a menţionat că şedinţele Consiliului s-au desfăşurat şi până în prezent bilingv, chiar dacă nu a existat aparatură de traducere simultană, el fiind cel care şi-a asumat rolul de translator.

Răspunzând criticilor venite din partea câtorva consilieri maghiari, nemulţumiţi că nu primesc toate materialele de şedinţă în limba maghiară, Tamás Sándor a explicat că sunt situaţii, destul de rare, în care timpul este insuficient pentru traducerea materialelor din limba română.

Problema achiziţionării aparaturii de traducere simultană s-a ridicat în urmă cu aproape doi ani, când unul dintre consilierii maghiari, respectiv preşedintele Partidului Civic Maghiar, Kulcsár Terza József, a refuzat să mai vorbească în limba oficială a statului, invocând dreptul de a se exprima în limba lui maternă. Kulcsár a declarat că potrivit Legii 215/2001 cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale îşi pot folosi limba maternă în localităţile în care ponderea lor depăşeşte 20%.

În forul judeţean sunt 23 de consilieri aleşi pe listele partidelor maghiare şi cinci aleşi pe listele PSD şi PNL.

Primăria Sfântu Gheorghe plăteşte de mai mulţi ani un traducător pentru şedinţele Consiliului local, for în care comunitatea românească este reprezentată în prezent de patru consilieri.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
alex, 2 aprilie 2015
Problema bilingvismului în ședințele consiliilor administrației locale apare numai în anumite județe, gen Covasna, Harghita, unde toate costurile ar trebui dublate. Eu cred că este foarte citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.