Conferinţa „Fir de lumină din lumină” la Întorsura Buzăului
Unul dintre cei mai importanți jurnalişti ai anilor ’90, Cornel Constantin Ciomâzgă, autor al bestsellerului „Lucrarea” şi profesor de jurnalism, a fost prezent sâmbătă în sala de festivităţi a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului. Acesta a susţinut conferinţa „Fir de lumină din lumină”, prin intermediul căreia a vorbit celor prezenţi despre cel de-al doilea volum al său, „Se întorc morţii acasă”, publicat în anul 2014, dar şi despre lecţii importante de viaţă.
Conferinţa „Fir de lumină din lumină” a fost organizată de Asociaţia pentru Mediu şi Comunitate, a cărei preşedinte este profesoara Daniela Băncilă, şi susţinută financiar de Consiliul Judeţean Covasna. „În luna noiembrie a anului trecut am făcut un proiect cu care am aplicat la Consiliul Judeţean. Scopul proiectului era acela de a marca Anul internaţional al luminii – 2015. Ne-am propus să ne axăm pe interdisciplinaritate, adică să abordăm subiectul „luminii” din mai multe perspective: cel al ştiinţei, al literaturii, al religiei, al arhitecturii şi aşa mai departe. Conferinţa de azi s-a înscris în rândul evenimentelor care abordează „lumina” din perspectiva jurnalismului şi literaturii, dar şi din perspectivă spirituală”, a declarat Daniela Băncilă.
„Începând de azi vom încerca să aducem în comunitate şi alt tip de abordare a culturii şi mai ales a valorilor”, a precizat primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, în discursul de început al evenimentului. „Oricât de absorbiţi am fi de problemele curente, trebuie să constatăm că lumea noastră şi sistemul de valori pe care îl cultivăm sunt în cumpănă. Se impune o schimbare, un nou sistem care trebuie să plece de la valorile umane profunde. De aceea, soţia mea şi cu mine, am spus că trebuie să aducem pe cineva în comunitatea noastră care are ceva de spus. Am cunoscut opera profesorului Ciomâzgă şi mi-am dat seama că dânsul este cineva care are ceva important de spus, cu sens şi cu rost. Acesta este, de fapt, şi miezul acţiunii noastre: să cunoaştem pe cineva care are să ne spună ceva important despre această lume, care să ne ajute să înţelegem că lumea aceasta trebuie schimbată, dar că schimbarea trebuie să înceapă de la noi”, a mai adăugat Leca Băncilă.
„A fost un eveniment foarte important pentru noi. Sincer, nu mă aşteptam să răspundă un număr aşa de mare de persoane. Am auzit de carte şi am căutat-o pe internet. Mi se pare că e un început bun pentru noi. Încep să ne placă evenimentele culturale, iar acesta este un lucru foarte important. Toate cuvintele din cadrul prezentării de astăzi mi-au mers la suflet. Mi-a plăcut foarte mult modul cald în care profesorul Ciomâzgă ne-a prezentat ceea ce avea de spus”, ne-a dezvăluit şi un membru al publicului, Rodica Bularca, profesor întorsurean.
Romanul „Se întorc morţii acasă” inspirat din realitate
Potrivit autorului Cornel Constantin Ciomâzgă, volumul „Se întorc morţii acasă” este un roman inspirat din realitate, în care se întâlnesc „victima şi călăul”. „Un fost torționar comunist și cea mai opresată victimă a lui se întâlnesc după zeci de ani, fiecare cu viața sa incredibilă, spre a trăi împreună o experiență de legendă”, se notează în afişul de prezentare a evenimentului.
„Cartea aceasta am scris-o ca şi cum aş fi făcut un slalom auto pe un traseu plin de interdicţii. În „Se întorc morţii acasă” este chiar istorie şi epopee”, spune autorul într-un videoclip de prezentare a cărţii, expus în cadrul întâlnirii de sâmbătă.
În finalul conferinţei, profesorul Ciomâzgă a spus celor prezenţi că „există în lumea asta valori mai mari şi mai importante decât banii, respectiv decât materialitatea aceasta care ne-a copleşit”, referindu-se, printre altele şi la cele patru „împăcări”, cum le-a definit acesta: cu Dumnezeu, cu sinele, cu aproapele şi cu lumea.
(Iulia Drăghici)