ACTUALITATE 17 noiembrie 2009

Comunitatea românească, dezinteresată de acţiuni la Casa de Cultură Municipală

de Covasna Media | 615 vizualizări

Casa de Cultură municipală din Sfântu Gheorghe a avut un buget de aproximativ 500.000 de lei în anul 2009, iar programele culturale derulate au trebuit săşi găsească finanţarea din 200.000 de lei, ca urmare a implicării instituţiei în Zilele Sfântu Gheorghe, cu o participare de 300.000 de lei. În prezent, programele Casei de Cultură se leagă de diverse expoziţii, participări la festivaluri de dans şi muzică populară, acţiuni cu elevii, însă fără a exista prevederea unui impact coerent.

Directorul instituţiei, Dulany Aladar, spune însă că regretă lipsa mai multor acţiuni în care să fie implicată comunitatea românească, afirmând că ar exista din partea acesteia un dezinteres clar faţă de implicarea în proiectele Casei de Cultură. Pe de altă parte, nici din oferta Casei de Cultură nu reiese că aceasta ar avea planuri mari pentru viitorul apropiat. Singurele evenimente care se disting se referă la expoziţia „Artă fără frontiere” din pivniţa Casei, unde în prezent sunt expuse lucrările artistului maghiar din Slovacia, Csoto Laszlo, şi o acţiune în care vor fi implicaţi copii, în cursul lunii decembrie.

„În perioada următoare, nu prea ştim ce vom face, dar avem, avem o viziune. Facem în fiecare an un Festival de dansuri şi al cântului popular, pentru tineret şi copii, unde sunt invitate şi formaţii româneşti de la diverse şcoli din judeţ”, spune Dulany Aladar, arătând că acest festival despre care vorbeşte a avut loc în luna octombrie şi va fi reluat în primăvară.

În ceea ce priveşte însă planurile imediat următoare, Dulany Aladar se referă la o acţiune în care elevii vor fi îndrumaţi de către cadrele didactice, în realizarea diverselor obiecte cu specific de Crăciun.

„Vor veni aici copii, ca să înveţe să facă podoabe pentru brad, după care va urma un fel de Casă a dansului popular, pentru copii. Cei din comunitatea românească nu prea vin însă, ca să iniţieze diverse acţiuni, chiar i-am căutat pe unii şi au zis că nu au ce face. Trebuie însă ca românii să vină aici, că noi nu mergem nici după unguri, ca să facă ceva, ci ei au iniţiativa. Avem o sală, e mică, acolo facem toate acţiunile şi aici îşi poate găsi locul oricine doreşte să facă ceva”, arată Dulany Aladar.

Potrivit acestuia, nici măcar acţiunile de jazz, la care au fost invitaţi artişti români sau serile dedicate filmelor româneşti nu s-au bucurat de atenţia românilor, tot maghiarii fiind cei care au fost prezenţi.

„Problema este undeva la mijloc, cred, deoarece noi anunţăm toate acţiunile. Noi nu întrebăm pe nimeni, dacă vine aici, dacă este ungur sau român, dar totuşi se simte că românii nu prea vin. Noi nu facem deosebire, dar se poate vedea că românii nici la teatru nu prea merg”, consideră Dulany Aladar, insistând pe faptul că instituţia pe care o conduce este deschisă tuturor celor care vor să se implice în diverse acţiuni culturale.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.