Comunicat de presă referitor la ucenicia la locul de muncă
În Monitorul Oficial nr. 429 din 20 iunie 2011 a apărut Legea nr. 106/2011, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.
Ucenicia la locul de muncă reprezintă formarea profesională realizată în baza unui contract de ucenicie la locul de muncă.
Potrivit art. 17 alin. (1) din lege, angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă, poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare (această sumă este 300 lei/lună), prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
Angajatorii care beneficiază de facilităţile prevăzute la art. 17 sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale acestora pe perioada contractului de ucenicie la locul de muncă încheiat. Încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului de ucenicie la locul de muncă se fac în condiţiile respectării reglementărilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, referitoare la ucenicie şi la contractul individual de muncă.
Durata contractului de ucenicie la locul de muncă nu poate fi mai mare de 3 ani şi mai mică de 12 luni.
Angajatorul are obligaţia de a desemna un coordonator de ucenicie pentru formarea profesională a ucenicului şi să asigure acestuia accesul la pregătire teoretică şi practică.
Legea 279/2005, privind ucenicia la locul de muncă, republicată, o puteţi descărca de pe site-ul A.J.O.F.M. Covasna: www.covasna.anofm.ro.
Director Executiv AJOFM Covasna,
Kelemen Tibor