ACTUALITATE 17 iunie 2009

Comuna Turia inaugurează „Festivalul Internaţional de Gătit în Aer Liber”

de Covasna Media | 898 vizualizări
Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Turiei de la sfârşitul săptămânii

Dincolo de concertele, micii şi berea obişnuite cu ocazia sărbătorilor localităţilor, organizatorii Zilelor Comunei Turia au pus la cale pentru duminică şi prima ediţie a Festivalului Internaţional de Gătit în Aer Liber, la care participă 13 echipe din Germania, Ungaria şi România. Ediţia din acest an a Zilelor Turiei va avea loc la finele acestei săptămâni, în loc de

Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Turiei de la sfârşitul săptămânii

Dincolo de concertele, micii şi berea obişnuite cu ocazia sărbătorilor localităţilor, organizatorii Zilelor Comunei Turia au pus la cale pentru duminică şi prima ediţie a Festivalului Internaţional de Gătit în Aer Liber, la care participă 13 echipe din Germania, Ungaria şi România.

Ediţia din acest an a Zilelor Turiei va avea loc la finele acestei săptămâni, în loc de septembrie cum era până acum, iar potrivit primarului Daragus Attila la această primă ediţie a Festivalului Internaţional de Gătit au fost pregătite 3 categorii – de gătit la ceaun, la grătar şi de panificaţiepatiserie.

„Avem 13 echipe din Germania, Ungaria, România, noi asigurăm făină şi carne de vânat, restul aduc participanţii. Vor fi prezenţi şi reprezentanţii Asociaţiei Maiştrilor Bucătari din ţară, precum şi din diverse asociaţii – de pensionari, oierit şi altele.

Anul acesta este prima ediţie, dar de anul viitor vrem să-l facem şi mai mare”, a spus primarul Daragus Attila.

Dintre concurenţii înscrişi la concursul de gătit în aer liber o parte au ales să prepare mâncăruri la ceaun şi la grătar, iar alţii doar de panificaţie-patiserie, şi anume gogoşi, langos, kurtos-kalacs, minciunele şi altele.

Pentru a păstra tradiţia cu care au intrat în Cartea Recordurilor, şi anume bulzul de 153 de metri preparat la ediţia de anul trecut a Zilelor Turiei, sătenii din comună vor prepara anul acesta şi un bulz de 40 de metri, ca să nu „uite“ obiceiul.

Comuna Turia este cunoscută pentru evenimentele gastronomice pe care le organizează an de an şi care atrag mii de turişti. În luna februarie, aici are loc Festivalul Internaţional de Pomana Porcului, unde echipe numeroase vin şi prind porcii vii, îi taie, îi tranşează şi îi prepară după reţete tradiţionale, cu scopul de a păstra aceste obiceiuri ale tăiatului porcului. De asemenea, anul trecut localnicii din Turia au intrat în Cartea Recordurilor cu un bulz de peste 153 de metri, preparat cu ocazia Zilelor comunei.

Ana Sidon

Foto: ziuadecj.ro

Teme articol: concurs gatit bucatari mancare
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.