ACTUALITATE 15 octombrie 2009

Comisie de anchetă pentru „Borduriadă“

de Covasna Media | 1657 vizualizări
Lucrările de modernizare a centrului municipiului au devenit subiect de anchetă pentru Consiliul Local (CL), care a aprobat ieri înfiinţarea unei comisii speciale care să examineze şi să verifice modul în care au fost respectate procedurile de achiziţii publice pentru aceste lucrări.

[singlepic=436,250,250,,left]Proiectul a fost propus de fracţiunea PCM din cadrul Consiliului, ca urmare a faptului că, spun civicii maghiari, pentru lucrările de modernizare din centru nu a existat o hotărâre de oportunitate şi nu a fost solicitată părerea comisiilor, în special cea a comisiei de urbanism. „Board-ul Consiliului nu a primit destule informaţii şi ţinând cont şi de semnalările cetăţenilor, considerăm important să fie o comisie de anchetă care să verifice aspectele legale“, a spus liderul fracţiunii PCM din cadrul CL, preotul unitarian Kovacs Istvan.

Lucrările de modernizare a centrului municipiului au devenit subiect de anchetă pentru Consiliul Local (CL), care a aprobat ieri înfiinţarea unei comisii speciale care să examineze şi să verifice modul în care au fost respectate procedurile de achiziţii publice pentru aceste lucrări.

Proiectul a fost propus de fracţiunea PCM din cadrul Consiliului, ca urmare a faptului că, spun civicii maghiari, pentru lucrările de modernizare din centru nu a existat o hotărâre de oportunitate şi nu a fost solicitată părerea comisiilor, în special cea a comisiei de urbanism.

„Board-ul Consiliului nu a primit destule informaţii şi ţinând cont şi de semnalările cetăţenilor, considerăm important să fie o comisie de anchetă care să verifice aspectele legale“, a spus liderul fracţiunii PCM din cadrul CL, preotul unitarian Kovacs Istvan. Primarul Antal Arpad (UDMR) i-a îndemnat pe consilierii locali ai Uniunii, opt la număr, să aprobe acest proiect, în ideea că nu are nimic de ascuns şi totul a fost realizat legal. „Pentru transparenţă, propun să votăm aşa cum este acest proiect“, a spus Antal.

Chiar dacă au votat proiectul – cu o singură excepţie –, consilierii UDMR au avut însă multe reproşuri de adus unei asemenea iniţiative, considerând unii fie că înfiinţarea unei comisii va crea un precedent pentru orice viitoare nemulţumire a vreunei fracţiuni, fie alţii că organele de cercetare ar trebuie să se ocupe de asemenea chestiuni, şi nu Consiliul.

1 vot împotrivă, 1 abţinere

Totodată, au existat nelămuriri cu privire la cine anume va fi nominalizat să facă parte din comisia de anchetă şi care va fi finalitatea acestui demers.

„Sunt convinsă că niciun membru al CL sau persoană nu ar îndrăzni să încheie nişte contracte fără a fi legale, mai ales în contextul în care ne aflăm. Se creează un precendent prin formarea acestei comisii, nu sunt de acord, dar pentru transparenţă voi vota“, a spus Keresztely Irma.

De asemenea, consilierul Mădălin Guruianu a subliniat că fiind vorba de transparenţă nu va vota împotrivă, însă o mai bună comunicare în comisii ar rezolva multe din aceste probleme şi sar evita astfel de confuzii.

După discuţii de mai bine de o oră pe baza acestui singur punct al ordinii de zi, Consiliul a votat favorabil, cu un vot împotrivă – al consilierului UDMR Kato Bela, şi o abţinere a Rodicăi Pârvan.

Kato Bela a propus ca de această problemă să se ocupe comisiile de specialitate din CL, fapt respins de consilieri, în timp ce Pârvan a acuzat faptul că proiectul a fost o propunere populistă. „Care va fi finalitatea acestei acţiuni? Fie aruncăm cu noroi în dl primar, fie îi facem statuie, dar până atunci se va risipi energie. Finalitatea cred că este de a menţine flacăra politică de o parte şi de alta. Până acum la majoritatea şedinţelor fiecare vroia să arate care e mai român şi care e mai ungur. Acum vrem să arătăm care e mai udemerist şi care mai pecemist. Asta nu e administraţie, e politică!”, a spus Rodica Pârvan.

Aceasta a completat că dacă ar fi fost vreo nelegalitate în lucrările din centrul municipiului, organele de specialitate sar fi sesizat deja, şi a constatat cu regret că mai nou adevăratele probleme ale oraşului se discută la „Diverse“ şi nu pe ordinea de zi, acolo unde ar trebui să se regăsească.

Cine anchetează?

Comisia de anchetă va avea cinci membri din cadrul CL – Fazakas Mihaly, Ivan Nicolae, Miklos Zoltan, Balint Jozsef şi Valeriu Şerban - şi va funcţiona pe durata a 45 de zile, urmând ca raportul final să fie prezentat la prima şedinţă din luna decembrie.

Consilierii PCM au solicitat recent informaţii cu privire la costul lucrărilor de schimbare a bordurilor şi de asfaltare care au loc în centrul oraşului din luna august, considerând răspunsul nesatisfăcător. Viceprimarul Balint Jozsef (PCM) a precizat că lucrările din centru nu erau prioritare, întrucât există alte străzi care sunt pline de noroi şi ar avea nevoie de reabilitare.

Pe de altă parte, primarul spune că centrul unui oraş reprezintă cartea de vizită a acestuia şi pe deasupra lucrări de modernizare au loc şi pe alte străzi din municipiu, care sunt stricate.

Potrivit lui Antal Arpad, pentru borduri suma pe care au avut-o era de 500.000 de lei, iar licitaţia a fost câştigată de SC Drumuri şi Poduri din judeţ. Până acum, lucrările efectuate în centru se referă la schimbarea bordurilor, asfaltarea trotuarelor şi arterelor de circulaţie şi schimbarea gurilor de canal.

Ana Sidon

Teme articol: PCM comisie CL borduri
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Vali, 16 octombrie 2009
Oameni buni! O veste buna ! Primarul a facut rost de bani pentru Piata Mihai Viteazul! Ce nu au facut reprezentantii comunitatii romane din Sfantu a facut primarul Antal, cel mult contestat si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.