Comenius în Belgia
În perioada 26 noiembrie – 3 decembrie a avut loc la Verviers, Belgia, întâlnirea multilaterală a participanţilor la proiectul Comenius – “Mituri şi legende ale popoarelor. Rădăcinile ne vorbesc”, proiect care include patru ţări europene: Belgia, coordonator principal, Italia, Franţa şi România.
Prevăzut să se desfăşoare pe durata a doi ani, între 2010 şi 2012, proiectul Comenius vizează dezvoltarea dialogului multicultural, cu scopul de a identifica elementele care definesc identitatea culturală a fiecărei ţări, evidenţiindu-le pe cele comune, specifice spaţiului european. La baza acestui proiect se află limba franceză, ca mijloc modern de realizare a dialogului transnaţional, dar şi limba latină, ca modalitate de a identifica etimonul comun al limbilor romanice vorbite de participanţi.
Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Sf.Gheorghe participă la acest proiect din anul şcolar 2009 - 2010, având o contribuţie importantă la dezvoltarea temelor propuse. Valorificarea legendelor specifice spaţiului românesc, stabilirea paralelismelor între literatura populară şi literatura cultă, consemnarea sărbătorilor religioase şi a credinţelor populare legate de acestea, alături de comparaţia cu mitologia greco-romană, informaţii privind istoria naţională şi universală, analiza lexicală, sunt tot atâtea aspecte ale lucrărilor realizate de elevii noştri sub coordonarea profesoarelor Maria Stoica şi Nina Stănoescu de la CNMV (lucrările sunt publicate pe site-ul proiectului, n.n.).
Apreciind participarea românilor la acest proiect, profesorul André Simon, coordonator principal, afirma: “Contribuţiile României sunt pentru noi foarte importante; ele ne deschid spiritul spre o realitate pe care adesea noi nu o cunoaştem. Vechea «cortină de fier» a fost foarte eficace, generaţia noastră a crescut în ignoranţă: la est de Germania nu exista pentru noi decât numele ţărilor şi al capitalelor lor – în rest, un mare vid“.
Programul întâlnirii din Belgia a oferit participanţilor prilejul de a cunoaşte elementele specifice culturii şi istoriei acestei ţări, prin ceea ce uneşte trecutul cu prezentul. Pătrunderea în spaţiul civilizaţiei occidentale a fost favorizată de vizitarea unor puncte importante: “Trei Frontiere“, zonă aflată la proximitatea celor trei ţări, Belgia, Olanda şi Germania, mina din Blégny şi turbăria de la Hautes Fagnes, care atestă o istorie specifică a locurilor vizitate, cu accentul pe dezvoltarea considerabilă a bazei industriale, precum şi Archeoforumul din Liège care conservă vestigii ale Catedralei Saint-Lambert, construită cu blocuri de piatră datând din perioada cuceririi romane (sec. I î.H.), reprezintă câteva dintre obiectivele parcurse de noi.
În centrul atenţei s-a aflat desigur vizita la Bruxelles, unde participanţii au avut ocazia de a intra pentru două ore în sala Comisiei Europene, organizând un dialog util pentru înţelegerea rolului instituţiilor politice europene în viaţa Europei unite.
Programul de vizite şi seminarii a avut în prim-plan asigurarea colaborării multinaţionale, fiind în acelaşi timp şi un stagiu de formare pentru profesorii coordonatori din cadrul proiectului Comenius.
În ciuda ritmului alert şi a multiplelor obiective parcurse, participanţii au avut ocazia de a cunoaşte totodată şi frumuseţea locurilor, unde soliditatea şi eleganţa construcţiilor, armonia arhitecturală, unitatea stilistică atestă un respect deosebit faţă de trecut, dar şi respectul faţă de munca temeinică, cu interes pentru generaţiile viitoare.
Prof. Maria Stoica