ACTUALITATE 15 septembrie 2016

Comemorare la Covasna în memoria lui Benedek Géza

de Covasna Media | 1270 vizualizări

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la naşterea fondatorului şi fostului director al Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna, marţi, 13 septembrie, la Covasna, a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative şi a statuii dedicate medicului specialist cardiolog.

De dr. Benedek Géza sunt mândri nu doar membrii familiei şi cei ai cercului restrâns de colegi, ci şi întreg judeţul Covasna. Prin opera, personalitatea, viziunea şi vocaţia sa, medicul primar este un model vrednic de urmat pentru discipolii lui.

În discursul rostit la festivitatea de dezvelire a monumentelor realizate de sculptorul Vetró András din Târgu Secuiesc, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, a subliniat meritele dr. Benedek Géza. „Anul trecut, politicienii aflaţi la putere au schimbat de pe o zi la alta denumirea instituţiei sanitare. Au mutilat numele şi onoarea lui Benedek Géza, printr-o trăsătură de condei. Mulţi nu au crezut că se mai poate face ceva în interesul dreptăţii. Acest caz a depăşit graniţele judeţului Covasna, chiar şi cele ale Ardealului, iar acea problemă nedreaptă s-a transformat într-un strigăt de onoare. În decurs de zece zile au semnat petiţia peste 30 de mii de persoane din ţară şi de peste hotare şi indiferent de naţionalitate. Ca urmare a acestor semnături, spitalul şi-a reluat denumirea anterioară. Ne-am opus nedreptăţii şi am învins defetismul. Această chestiune a fost finalizată cu succes, doar pentru că a fost o chestiune corectă şi de onoare. Despre această solidaritate am învăţat de la Benedek Géza. Mulţumim domnului doctor pentru această lecţie.”

În discursul rostit la dezvelirea plăcii comemorative, Ștefan Joós, managerul Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna, a evidenţiat faptul că instituţia medicală nu ar fi disponibilă bolnavilor fără aportul lui Benedek Géza. El a fost cel care a pus bazele acesteia, fapt de care suntem mândri noi toţi. Managerul a subliniat: „Vom continua munca începută de aceasta mare personalitate, dr. Benedek, care a creat ceva dăinuitor nu doar pentru oraşul Covasna, ci şi pentru întreaga regiune”.

Fiul fondatorului, dr. Benedek Csaba, medic specialist de medicină internă al spitalului, a reamintit că tatăl său, ca elev al Colegiului „Székely Mikó”, a fost învăţat că un om poate deveni cineva doar dacă îşi desfăşoară activitatea în interesul comunităţii. În spiritul acestei învăţături, dr. Benedek şi-a dedicat viaţa comunităţii sale şi, la Covasna, el a creat din nimic un spital de renume.Comemorare Benedek Geza Covasna septembrie 2016 - 3

Primarul oraşului Covasna, Gyerő József, a spus: „Benedek Géza este acea personalitate publică a oraşului care şi-a urmat vocaţia cu o perseverenţă neclintită, fiind un om care îndrăzneşte să-şi creeze o imagine a viitorului. El a acţionat în domeniul său în aşa fel încât a avut un impact major asupra direcţiei de dezvoltare a oraşului.” Metoda de tratament elaborată de dr. Benedek Géza şi care utilizează resursele naturale şi factorii de însănătoşire ale oraşului este recunoscută pe scară largă.

Medicul primar cardiolog Tatár Márta, şeful Secţiei cardiologie din cadrul spitalului, numit în funcţie de către dr. Benedek Géza, a declarat că încrederea ce i-a fost acordată în urmă cu peste 35 de ani o obligă la loialitate. „Vreau să asigur familia că dr. Benedek este modelul meu permanent de urmat şi că încerc să trăiesc şi să-mi desfăşor activitatea în interesul spitalului în spiritul acestui model. Opera sa şi profesionalismul de care a dat dovadă trebuie să fie cunoscute şi recunoscute pe scară largă. Atunci când a împlinit vârsta de 90 de ani, Consiliul Judeţean Covasna l-a distins la propunerea mea cu titlul Pro Comunitate Covasna.”

 

Consiliul Judeţean Covasna

Biroul de presă

Teme articol: Covasna comemorare
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.