Comemorare a Trianonului în Parcul Central
La eveniment va lua cuvântul și un reprezentant al organizaţiei Mișcarea celor 64 de Comitate
Conducerea PCM Sfântu-Gheorghe face apel ca astăzi, cu ocazia comemorării Trianonului organizată în Parcul Central, cei prezenţi să poarte panglici negre de doliu, în amintirea momentului de acum 90 de ani. Președintele PCM Sfântu-Gheorghe, Balint Jozsef, a declarat că acțiunea de comemorare a Trianonului va avea loc de la ora 17.30, în Parcul Central, în organizarea PCM, și au fost invitate și UDMR, Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania și Asociația Tinerilor Maghiari din Transilvania – asociație care militează pentru anularea Trianonului.
„În primul rând vrem să ne gândim la viitor, pornind de la prezent, nu vrem neapărat să răscolim trecutul, normal că doleanțele noastre sunt peste nivelul de acum. Este un moment care trebuie comemorat, pentru maghiari a fost o pierdere imensă și una dintre cele mai apropiate, de care unii dintre noi își amintesc”, a declarat Balint.
Comemorarea va începe cu bătaia timp de zece minute a clopotelor de la bisericile istorice maghiare și va continua cu un recital de poezie și discursuri ale unor invitați, printre care și istoricul Kadar Laszlo, care va vorbi despre semnificația istorică a Trianonului.
Potrivit programului, printre cei care vor lua cuvântul se numără și un reprezentant al Mișcării Tinerilor Maghiari din cele 64 de comitate - Tamás Simon Lehel.
Organizație considerată periculoasă prin scopurile propuse şi radicalismul cu care militează pentru anularea Tratatului de la Trianon şi, implicit, pentru refacerea Ungariei mari, care era împărțită administrativ în 64 de comitate, „Mișcarea” are sediul central la Budapesta, iar la noi în țară la Odorheiu Secuiesc.
Asociația a fost înființată în aprilie 2001 de către tineri maghiari cu orientare de dreapta, și are ca scop „obținerea autonomiei maghiarilor din bazinul Carpatic, precum și prezentarea nedreptăților cauzate de Tratatul de pace de la Trianon.”
Anul acesta, la Versailles are loc și o festivitate maghiară de comemorare a Trianonului, față de care conducerea Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș și-a exprimat la mijlocul lunii mai dezaprobarea, arătând că reprezintă o manifestare de proporții împotriva românilor.
Solicitarea față de autoritățile de la București a fost să intervină pe lângă autoritățile franceze pentru stoparea acestui eveniment.
Tratatul de la Trianon a fost semnat în data de 4 iunie 1920, după primul război mondial, și pecetluia unirea Transilvaniei şi Banatului cu România. La Trianonul din Sfântu-Gheorghe sunt așteptate aproximativ 100 – 150 de persoane.
Ana Sidon