ANM a emis avertizare cod portocaliu
În nopţile de 24,-25 şi 25-26 ianuarie în judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi în judeţele Braşov, Harghita si Covasna se vor înregistra temperaturi extreme, cu valori minime ce vor cobori sub - 26 de grade.
Directorul ANM precizase în această dimineaţă că este posibil ca la ora 15.00 Administraţia Naţională de Meteorologie să emită o avertizare cod portocaliu de ger pentru Harghita, Covasna, Braşov, Suceava, Botoşani, Neamţ şi Sibiu. Ion Sandu a precizat că în aceste zone temperatura ar putea coborî până la minus 31 de grade Celsius.
Codul galben de ger emis vineri de către meteorologi se menţine în restul regiunilor. Temperaturile minime nocturne se vor încadra în general între -25 şi -15 grade, iar cele diurne se vor menţine negative.
Meteorologul Viorica Dima a explicat că valorile extrem de scăzute sunt cauzate de faptul că gradul de nebulozitate va fi mai redus decât se estima iniţial, adică nu vor mai fi la fel de mulţi nori. Radiaţia nocturnă va fi foarte intensă, pe un strat de zăpadă consistent, temperaturile scăzând astfel cu 2-3 grade sub ceea ce se estimase.
"Dimineaţa de luni va fi cea mai geroasă de până acum, precum şi dimineaţa de marţi", a spus meteorologul.
Viorica Dima a subliniat că vorbim de temperaturi extreme, şi nu doar la noi în ţară. Polonia, de exemplu, are cod roşu pentru temperaturi severe.
"La noi a fost cod galben, însă masa de aer care intră în estul ţării, intră din nord-estul continentului şi va fi mai rece", a arătat Viorica Dima.
Minimele absolute au fost atinse în 1942, -38,5 grade Celsius în judeţul Braşov, iar la Bucureşti au fost atunci -30 de grade, cu -32 la Băneasa.
Temperaturile extrem de scăzute nu vor dura mult. Valorile de temperatură vor creşte simţitor, începând de miercuri, ajungând la maxime diurne între 0 şi minus 10 grade, cu aproape zece grade mai mult decât zilele acestea, întrucât sensul de circulaţie a aerului se modifică. Spre sfârşitul săptămânii, pentru sudul extrem, precum Lunca Dunării, precipitaţiile se vor transforma în ploi.
Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie / realitatea.net