ACTUALITATE 17 mai 2023

Coaliţia Natura 2000 cere retragerea propunerii de introducere a cotelor de vânătoare la urs

de Daniela Luca | 8540 vizualizări

Reprezentanţii Federaţiei Coaliţia Natura 2000, formată din 22 ONG-uri de mediu din România, solicită retragerea propunerii privind introducerea cotelor de vânătoare la urs, pe motiv că acest proiect nu rezolvă problema conflictelor cu animalele sălbatice, ci „dă undă verde” străinilor să reia vânarea pentru trofee în ţara noastră, potrivit unui comunicat al federaţiei. 

Federația Coaliția Natura 2000 consideră că siguranța oamenilor este extrem de importantă și își exprimă regretul pentru orice incident în care oamenii și bunurile acestora au avut de suferit, însă susține că autoritățile, asociațiile de vânătoare și organizațiile de mediu ar trebui să colaboreze pentru construirea unor modele de conviețuire care să fie benefice atât omului, cât și speciei urs (Ursus arctos), se arată într-un comunicat de presă al federației. 

Aceeași sursă arată că propunerea de reintroducere a unor cote de vânătoare cu scop de prevenție și intervenție are o fundamentare științifică cu mari probleme, iar punerea în practică a acestui ordin poate afecta pe termen lung populația speciei urs. Reprezentanții Federației Coaliția Natura 2000 solicitată retragerea acestei propuneri.

„Ministerul Mediului, instituție responsabilă pentru conservarea biodiversității, alături de asociațiile de vânători, consideră în continuare că reducerea conflictelor om-urs se poate face prin vânătoare de trofeu și prin emiterea unor cote «de prevenție» în baza unor studii parțiale, neasumate, nesemnate și pline de greșeli științifice. Coaliția Federația Natura 2000 consideră siguranța cetățenilor și a animalelor domestice ca fiind prioritară față de orice acțiune de conservare, însă nu poate susține superficialitatea, interesele și propaganda din spatele fundamentării acestui proiect de ordin. O instituție publică ce are ca obiectiv protecția mediului trebuie să își fundamenteze deciziile în mod profesional, participativ, având ca fundament date și studii reale, și nu speculațiile unor grupuri de pseudo-specialiști”, susține George Kudor, director al Federației Coaliția Natura 2000 România.

Solicitarea de retragere a propunerii de a introduce vânătoarea cu cote de prevenție la urși are la bază o serie de argumente. 

Ministerul propune să se vâneze preventiv 426 urși, ignorând faptul că anii trecuți nu s-a atins nici 50% din limita de „extragere/recoltare” (termen folosit în limbaj oficial pentru a exprima cazurile când un urs poate fi împușcat), care era de 3 ori mai mică, se arată în comunicat. Din moment ce o cotă mult mai mică, acordată în scopul prevenției pagubelor nu a fost realizată, prezenta propunere de Ordin de Ministru nu este justificată, susțin cei de la Natura 2000. 

Ei susțin totodată că urșii din sălbăticie, care nu creează probleme, dar sunt de interes pentru vânători, sunt ținta propunerii noului Ordin de Ministru. 

Un alt argument arată că ministerul cheltuie bani pe un studiu genetic național la urs, însă nu așteaptă rezultatele și se grăbește să introducă vânătoarea de prevenție, în baza unor date nefondate științific. 

„Având în vedere derularea de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a Proiectului Național care urmărește și estimarea populației de urs prin metode genetice din fonduri Europene, considerăm că utilizarea unui studiu realizat prin metode clasice ca bază pentru alocarea unei cote de prevenție de eliminare a unui număr de 426 de urși, fără criterii care să vizeze exemplarele problematice, nu respectă principiul elementar al precauției în luarea deciziilor de mediu. Se pune întrebarea dacă, în acest caz, se justifică în continuare derularea proiectului european în a cărui justificare, cu siguranță, a fost menționată și necesitatea unei mai bune estimări și gestionări a populației de urși”, se arată în comunicatul semnat de Natura 2000. 

Cele 22 ONG-uri de mediu care compun federația susțin totodată că ursul nu mai este protejat de vânătoare nici în ariile naturale protejate de interes comunitar și național, acolo unde regimul acestuia trebuie să fie diferit. 

„N-ar trebui să privim vânătoarea ca fiind unica soluție în reducerea conflictelor cu urșii. Până în 2016, am avut parte de un sistem similar, iar numărul pagubelor nu a scăzut, iar dacă se va ajunge să se aplice același principiu, e foarte posibil să ne confruntăm cu aceleași probleme: vom avea în continuare pagube, vom vedea în continuare oameni răniți, atacuri la stâne sau la gospodăriile din anumite zone. În plus, față de anii anteriori, în care am avut o cotă de 140 de exemplare, fără a fi epuizată, acum se introduce vânătoarea cu străini, ceea ce ar putea deschide porțile unor anumite abuzuri. De obicei, urșii problematici sunt urșii de talie mai mică, fără o mare valoare economică. Iar studiul recomandă extragerea masculilor mari, dominanți, în detrimentul urșilor problematici. Vrem să vedem că se aplică principii sănătoase, care să garanteze că numărul conflictelor și al incidentelor cu urșii vor scădea și că omul și bunurile acestuia vor fi în siguranță, în timp ce urșii sălbatici, cu comportament normal vor fi menținuți în populație, în habitatul lor natural. În plus, trebuie implementat un pachet de soluții, care să trateze și cauzele, nu doar efectul habituării urșilor. Nimeni nu vrea să fie în conflict cu ursul. Viața și bunurile oamenilor trebuie, fără îndoială, protejate și apărate”, a declarat Cristian-Remus Papp, Coordonator Departament Specii Sălbatice, WWF România.

Despre Federația Coaliția Natura 2000 

Este un parteneriat al organizațiilor nonguvernamentale din domeniul protecției naturii, ce oferă reprezentativitate și forță la nivel național, în domenii precum: arii protejate, conservarea biodiversității, implementarea rețelei Natura 2000 în România. Federația acționează informal din anul 2003, atunci când 55 de organizații nonguvernamentale din domeniul protecției naturii s-au reunit pentru a-și consolida puterea de acțiune la nivel național și local și pentru a contribui la desemnarea siturilor Natura 2000 în România. Din 2013, federația are personalitate juridică și 22 de membri înregistrați oficial. 

În ceea ce privește județul nostru, cota de recoltare a urşilor alocată a fost suplimentată în acest an cu încă şapte exemplare, prin relocarea din alte zone ale ţării, conform datelor oferite de conducerea Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna. Potrivit directorului instituţiei, Gheorghe Neagu, urşii s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani, numărul acestora fiind estimat la peste 2.000 de exemplare la nivelul judeţului Covasna, notează Agerpres.

Foto Berde Lájos

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.