ACTUALITATE 8 noiembrie 2016

CNMV şi-a sărbătorit ocrotitorii spirituali în cadrul programului „Şcoala Altfel”

de Observatorul de Covasna | 1744 vizualizări

Printr-o serie de evenimente speciale planificate în cadrul Şcolii Altfel, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a marcat marţi, 8 noiembrie, sărbătoarea creştină a Sfinţilor Mihail şi Gavriil, ocrotitorii spirituali ai instituţiei de învăţământ. O acţiune în cadrul programului „Superar”, dar şi depunerea de coroane de flori la bustul voievodului, situat în curtea Colegiului, sunt două dintre cele mai importante activităţi derulate în această zi.

„Pentru noi această zi are o triplă semnificaţie. Pe de o parte, trebuie să ne aducem aminte că la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul a intrat în Alba Iulia şi a împlinit Unirea Transilvaniei cu Ţara Românească. Şi-a continuat apoi drumul în Moldova şi a reuşit să unifice pentru prima dată cele trei ţări române într-un singur stat. (...) O altă semnificaţie a zilei de astăzi este faptul că noi creştinii îi sărbătorim pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. (...) A treia semnificaţie este aceea că astăzi Colegiul nostru îşi serbează efectiv numele, pentru că avem onoarea să purtăm numele marelui voievod”, a spus în faţa celor prezenţi la bustul lui „Mihai Viteazul”, directoarea adjunctă a instituţiei, profesoara de istorie Maria Băilă.

Acolo, pe lângă slujba religioasă care a avut loc, eleva Denisa Ungureanu din clasa a IX-a a recitat câteva poezii şi a susţinut în faţa colegilor săi un discurs referitor la importanţa zilei de 8 noiembrie.

Programul „Superar”, de patru ani la Sfântu GheorgheCNMV - scoala altfel (2)

Sala de festivităţi a Colegiului a fost cuprinsă, preţ de câteva ore, de muzică, bucurie şi dans. Toate acestea au fost posibile prin coordonarea Elanei Andrews, profesoara de muzică aflată în judeţ să implementeze „Superar”, programul muzical de înaltă calitate adresat copiilor.

„Astăzi, de Sfântul Mihail şi Gavriil, de ziua şcolii, am ţinut un concert pentru colegii copiilor. Avem aici 200 de copii din clasele a III-a şi a IV-a şi am făcut un concert pentru colegii lor din gimnaziu. (...) Folosim muzica pentru a îmbunătăţi societatea. Aici orice copil poate să participe, indiferent de religie, etnie sau limbă. Noi cântăm împreună şi astfel muzica ajunge să fie limbajul nostru comun. Copiii români cântă în maghiară, copiii maghiari cântă în română, copiii romi cântă africană. Toţi cântăm aceleaşi cântece, în mai multe limbi”, ne-a explicat Elana Andrews.

Publicul prezent, format din elevi şi profesori, s-a dovedit încântat de activitate.

„A fost foarte drăguţ şi interesant. Nu mă aşteptam să mă distrez atât de tare”, ne-a spus Renata din clasa a VIII-a.

„A fost frumos şi interactiv. Mi-a plăcut! Până la urmă şi elevii mai mari s-au antrenat”, ne-a precizat şi profesoara de engleză Mihaela Vulpe.

Profesoara de Română şi Latină Maria Stoica a catalogat evenimentul drept unul fabulos şi extrem de educativ. „Evenimentul acesta este fabulos şi cred că ar fi necesare mai multe asemenea momente organizate pentru toţi elevii din şcoală, pentru că ar avea realmente ce învăţa pe multiple planuri, nu doar cel privind muzica şi capacitatea de utilizare a talentului nativ de punere în valoare a corzilor vocale, cât ideea de comunicare interumană, care mi s-a părut extraordinară şi faptul că în acelaşi timp copiii au îmbinat seriozitatea cu jocul. Totul a pornit de la forma unui joc şi s-a transformat în ceva extrem de serios, de realizat artistic perfect, ireproşabil. S-a produs sub ochii noştri un miracol. (...) Cred că aici s-a făcut o educaţie complexă. Această oră de muzică în care toţi elevii au participat direct, nu doar ca spectatori, a făcut cât multe ore de teorie”, ne-a spus aceasta.

„Superar”, programul finanţat de Caritas şi înfiinţat în Austria în anul 2009, se desfăşoară în prezent în mai multe ţări, printre care şi România, Bosnia, Elveţia, Slovacia şi Liechtenstein. Doar în anul şcolar trecut, 2.358 de copii au beneficiat de educaţie prin muzică prin intermediul „Superar”. La nivelul ţării, educaţia prin muzică se desfăşoară atât la Sfântu Gheorghe, cât şi în localităţile braşovene Zizin şi Săcele, dar şi în Ploieşti. În Sfântu Gheorghe programul a debutat în anul 2013.

„Școala altfel” la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”CNMV - scoala altfel (11)

În perioada  7–11 noiembrie, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” se derulează activitățile din cadrul programului „Școala altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun!”. Pentru fiecare zi din această săptămână s-a stabilit la nivelul Consiliului profesoral și al Comisiei diriginților o tematică specifică astfel: luni – ziua dezbaterilor, marți – ziua creativității, miercuri – ziua dezvoltării abilităților, joi – ziua activităților sportive / manifestărilor artistice, vineri – ziua activităților de voluntariat / a excursiilor tematice.

„Între preferinţele elevilor se numără excursiile tematice care vizează vizitarea unor obiective istorice şi culturale din localitate, dar mai ales din alte oraşe ale ţării: Braşov, Bucureşti, Sibiu, Făgăraş, Covasna, Ploieşti etc. La nivelul ciclului primar abundă activităţile care readuc în prim plan personaje din poveştile copilăriei, dar care dezvoltă elevilor abilităţile de comunicare, socializare, adaptare şi implicare activă. Dintre aceste activităţi enumerăm: „Hansel şi Gretel” - Concurs - Recunoaşte personajul, desenează-l, continuă replica, povesteşte, „Așa da, așa nu!” „Stop violenței în școală!”, „Știm să circulăm corect?”, „Clasa noastră, casa noastră” - Activitate ecologică, Realizarea de picturi, desene cu tema: „Arhangheli în toamnă”, „Școala în sărbătoare”, Vizită la catedrala ortodoxă, Zilele școlii – concert Superar, prezentarea unor date de referință cu privire la istoria școlii noastre, susţinerea de concerte cu melodii din repertorii internaționale pentru colegii mai mari, elevi ai școlii noastre, Vizită la Muzeul Carpaţilor Răsăriteni, Campionat de Șah și Remi, Sportul înseamnă sănătate și voie bună, Jocuri de mișcare și de îndemânare „Vreau să fiu sănătos”, Deprinderi de a respecta un regim de viață sănătos, Reguli de igienă, Sfatul medicului - „De ce este important spălatul pe mâini?”, Jocurile copilăriei: Rațele și vânătorii; Mingea prin tunel; Șotronul etc. La nivel liceal în topul preferinţelor elevilor sunt dezbaterile tematice, concursurile de cultură generală, competiţiile sportive şi participarea la pregătirea zilelor colegiului şi cele care vizează desfăşurarea Balului bobocilor din data de 10 noiembrie 2016 care va avea loc în sala de sport a colegiului”, transmit reprezentanţii instituţiei de învăţământ.

 

https://youtu.be/L6UbFAiTLmI

 

Iulia Drăghici

Sever Ioan Miu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Diana, 10 noiembrie 2016
Si cum s-a mai sarbatorit "scoala altfel" la CNMV? Cu alcool, cumva? Ce masuri s-au luat? Nicio masura, deoarece i-au obligat pe copii sa declare ca alcoolul s-a consumat in afara scolii. Sigur ca da! citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.