ACTUALITATE 27 ianuarie 2014

Clusterul „Green Energy” propune perdele de salcie energetică în loc de parazăpezi

de Agerpres | 1289 vizualizări

Conducerea Clusterului Inovativ al Biomasei „Green Energy” din Sfântu Gheorghe promovează ideea realizării unor perdele de protecţie din salcie energetică pe marginea drumurilor, care ar avea rolul de parazăpezi.

Preşedintele clusterului, Vajda Lajos, a declarat luni că aceste plantaţii prezintă numeroase avantaje, pentru că ar absorbi praful de pe drumuri, ar genera oxigen, ar oferi materie primă pentru centrale termice, iar iarna ar juca rolul de parazăpezi. Potrivit calculelor sale, pentru o plantaţie de un hectar investiţia se cifrează la aproximativ 3.500 euro, prin urmare o bandă de protecţie de 100 kilometri ar costa 350.000 de euro.

În fiecare iarnă asistăm la aceleaşi probleme cauzate de intemperii, acelaşi fenomen se repetă an de an: blocaje ale traficului cauzate de zăpada viscolită, sate, localităţi izolate. (...) Propunem crearea unor benzi de protecţie de 6-10 m de-a lungul drumurilor, care pe timp de iarnă ar proteja drumurile de troiene, iar pe timp de vară ar funcţiona ca filtru de praf, protejând producţiile agricole, a declarat Vajda Lajos.

Printre avantajele salciei energetice se numără şi faptul că are o creştere rapidă, de 2-3 cm pe zi, cultura poate fi exploatată timp de 30 de ani după înfiinţare, iar după primii doi ani de la plantare necesită o întreţinere minimă. Salcia energetică se recoltează anual, iar după măcinare poate fi folosită ca biomasă, respectiv ca agent termic. Deci, venim totodată şi cu o soluţie pentru administraţiile publice locale, aceea de a folosi biomasa ca agent termic la încălzirea clădirilor publice, săli de sport, spitale, primării, şcoli, lăcaşe de cult etc, a mai spus Vajda Lajos.

Potrivit acestuia, la ora actuală în judeţul Covasna se cultivă salcie energetică pe mai mult de o sută de hectare, iar cea mai veche plantaţie are cinci ani. De asemenea, în judeţ există câteva sute de centrale cu cazane automatizate pe biomasă, atât la persoane fizice, cât şi la instituţii şi firme, printre care o seră de flori, o fabrică de mezeluri şi un incubator de afaceri.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 28 ianuarie 2014
Ma indoiesc eu ca cei responsabili vor fi interesati de asa ceva.. Pai, firmele de dezapeziri din ce-ar mai face sutele de milioane de Euro ?! Din ce-ar mai cotiza apoi la partidele aflate la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.