ACTUALITATE 12 iulie 2010

Cluster regional pentru plante bioregenerabile

de Covasna Media | 825 vizualizări
Asociaţia Green Energy din judeţul Covasna, în colaborare cu Universităţile Petru Maior din Târgu-Mureș, 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Transilvania din Brașov și Lucian Blaga din Sibiu, plus câteva firme de consultanţă, a oficializat săptămâna trecută înfiinţarea unui cluster regional pe tema energiei regenerabile, care își propune să promoveze această metodă alternativă de obţinere a energiei. Potrivit președintelui

Asociaţia Green Energy din judeţul Covasna, în colaborare cu Universităţile Petru Maior din Târgu-Mureș, 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Transilvania din Brașov și Lucian Blaga din Sibiu, plus câteva firme de consultanţă, a oficializat săptămâna trecută înfiinţarea unui cluster regional pe tema energiei regenerabile, care își propune să promoveze această metodă alternativă de obţinere a energiei.

Potrivit președintelui Asociaţiei, Vajda Lajos, judeţului Covasna îi revine sarcina de a se ocupa de partea de biomasă și producere a plantelor bioenergetice, domeniu în care judeţul a făcut de altfel pași până în prezent.

„Au fost rectorii universităţilor respective, am semnat un protocol cu ei. La noi s-ar cultiva aceste plante, după care s-ar folosi la obţinerea energiei termice. Am avut discuţii și cu Electrica Brașov, cu furnizori, ca 20% din totalul a ceea ce se produce să vină din sursă regenerabilă”, a declarat Vajda. În judeţul Covasna există în jur de 12.000 de hectare de teren care nu sunt folosite şi care ar putea fi cultivate cu salix și există deja o piaţă interesată de energia alternativă, tocătura care rezultă din salix putând fi folosită în centrale termice, pentru încălzirea unor instituţii sau locuinţe.

În primul an investiţia de plantare a salixului este destul de consistentă, de 1.500 – 1.600 de euro pe hectar, după care veniturile sunt de aproximativ 800 de euro pe hectar.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
reluc, 13 iulie 2010
nu stiu ce face asociatia aceasta dar de vreo 3 ani ne tot repeta ce bine se castiga cu salix . daca are contracte ferme cu diferiti beneficiari atunci: - sa copteze fermieri interesati. - sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.