ACTUALITATE Acum 2 ore, 49 minute

CJ intră în proces împotriva alianţei care a cerut suspendarea autorizaţiilor de împuşcare a urşilor

de Agerpres | 125 vizualizări

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a anunţat că va intra ca parte în proces împotriva Alianţei pentru Combatarea Abuzurilor din Braşov, care a cerut în instanţă suspendarea autorizaţiilor de vânătoare emise în baza legii de către Agenţia de Protecţie a Mediului Covasna, prin care ar urma să fie împuşcaţi 54 de urşi în judeţ.

Preşedintele Consiliului, Tamás Sándor, a declarat că în cursul zilei de luni va depune o cerere de intervenţie principală în interesul cetăţenilor din judeţul Covasna, în contextul în care numărul urşilor a crescut „îngrijorător” în ultimii zece ani, iar aceştia reprezintă un „real pericol” pentru vieţile şi bunurile oamenilor.

„Procesul este intentat de o asociaţie de apartament, apartamentul 12 din Braşov, un apartament pe o scară, fiind asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor (...) Parlamentul României a adoptat o lege prin care se permite extragerea în total a 426 de exemplare de urşi, care, raportat la judeţul nostru, înseamnă 54 de urşi (...), iar această asociaţie, formată de câteva persoane super verzi, a atacat în instanţă aceste autorizaţii emise de o instituţie a statului român, cerând suspendarea executării autorizaţiilor. Iar noi, Consiliul Judeţean Covasna, la rândul nostru, vom depune luni o cerere de intervenţie principală în care solicităm respingerea acţiunii intentate de asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor şi menţinerea funcţionalităţii instituţiilor statului. Şi cerem de la instanţă ca să se respecte în statul român legislaţia în vigoare. Este inadmisibil ca câteva persoane, pentru că ne-am uitat cine a semnat această solicitare, şi uitaţi că nu este o instituţie naţională, nu este nici o instituţie internaţională, ci este un grup de oameni, un grup de persoane fizice, care precizează, chiar ei că nu sunt ong legal constituit ori nu sunt o altă persoană juridică. Deci, este inacceptabil văzând realităţile din teren, şi realităţile din teren arată că în judeţul Covasna, în ultimii 10 ani de zile, s-a dublat numărul exemplarelor de urşi bruni”, a declarat Tamás Sándor, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit datelor prezentate de Agenţia de Protecţia Mediului Covasna, pe baza informaţiilor furnizate de asociaţiile de vânătoare, în anul 2013 în judeţ erau 1.045 de exemplare de urşi, iar anul acesta efectivul a fost estimat la 2.263 de exemplare.

„Habitatul, aria naturală a ursului ar permite ca în judeţul nostru să fie 550-600 de exemplare, dar în judeţul nostru sunt 2263 de exemplare. Asta înseamnă mai mult de trei ori, aproape de patru ori mai mult. Nu numai statistic, nu numai hârtiile spun acest lucru, asta simţim şi noi, toţi cetăţenii care trăiesc aici, nu numai ciobanii care au turme de oi în munţi, ci şi oamenii care stau în sate, în localităţi (...) Ne mai vorbind de faptul că din 1990 până în 2016, în România nu am avut decese din cauza atacului ursului, dar după 2016, de când s-a stopat extragerea urşilor, sunt peste 300 de persoane rănite şi peste 25 de persoane care au murit în urma diverselor atacuri ale urşilor. Deci, e ceva inacceptabil ce s-a întâmplat până acum, legislaţia a început cât de cât să fie corectă şi urmează să ţinem echilibrul între urs şi om şi iată că acum vin oameni întunecaţi la minte şi încearcă să pună beţe în roate (...) Această asociaţie a atacat numai patru judeţe, Harghita, Covasna, Braşov şi Vrancea, unde sunt cele mai multe exemplare de urşi. Deci, e ceva revoltător la cer, aşa ceva n-am văzut, pe cuvântul meu, am ajuns aici, să cerem de la judecătorie să se respectă legea adoptată şi promulgată”, a mai spus Tamás Sándor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.