ACTUALITATE 22 ianuarie 2010

CJ Covasna continuă demersurile pentru Centrul de vizitare de la Reci

de Covasna Media | 221 vizualizări
22ian2010-rezervatieConsiliul Judeţean (CJ) Covasna a modificat joi hotărârea referitoare la aprobarea Studiului de fezabilitate al Proiectului „Mestecănişul de la Reci şi Bălţile de la Ozun-Sîntionlunca”, ca urmare a faptului că pentru Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, unde se încadrează respectivul proiect, se solicitase prezentarea acordului de mediu, ceea ce nu s-a putut realiza în termenii ceruţi. În 2009, CJ Covasna

22ian2010-rezervatieConsiliul Judeţean (CJ) Covasna a modificat joi hotărârea referitoare la aprobarea Studiului de fezabilitate al Proiectului „Mestecănişul de la Reci şi Bălţile de la Ozun-Sîntionlunca”, ca urmare a faptului că pentru Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, unde se încadrează respectivul proiect, se solicitase prezentarea acordului de mediu, ceea ce nu s-a putut realiza în termenii ceruţi. În 2009, CJ Covasna a sprijinit înfiinţarea centrului de vizitare prin adoptarea mai multor hotărâri, însă modificarea acestora fost necesară din cauza schimbării ghidului solicitantului.

Una dintre modificări a apărut în studiul de fezabilitate şi se referă la procedura de avizare a PUZ-ului aferent proiectului de finanţare, deoarece Centrul de vizitare va fi racordat la sistemul centralizat de apă-canalizare. Potrivit proiectului iniţial apa potabilă trebuia asigurată din fântână proprie, iar apa menajeră trebuia captată în fosă proprie, însă ca urmare a faptului că centrul se va afla într-o arie naturală protejată, CJ a decis acesta să fie racordat la reţeaua de apă şi canalizare a localităţii Reci. O altă modificare se referă la lărgirea expoziţiei care va prezenta vizitatorilor, cu ajutorul unor echipamente multimedia moderne, aria naturală protejată din Covasna, proiectând o imagine de ansamblu despre flora şi fauna acestuia.

Instituţii pentru atras turişti...

Declarate rezervaţii naturale, Mestecănişul de la Reci şi Bălţile de la Ozun - Sântionlunca se întind pe 2.020 hectare. În Planul de Dezvoltare a Judeţului Covasna pe termen mediu, strategia adoptată de judeţ prevede realizarea unor instituţii prin care turiştilor să le fie facilitat accesul către ariile protejare, precum şi informarea şi educarea populaţiei asupra a ceea ce semnifică şi înseamnă aceste arii protejate.

Pentru ca banii europeni să poată fi atraşi în acest sens, s-a impus realizarea unui studiu de fezabilitate, care arată că valoarea unui prim astfel de centru, dorit de autorităţile covăsnene, este de 3.111.302 euro, cu TVA, calculat la cursul de schimb valutar al BNR din data de 01.01.2010 (1 euro = 4,2282 lei).

Consilierii judeţeni au votat în unanimitate modificarea proiectului, urmând ca răspunsul privind înfiinţarea Centrului de vizitare de la „Mestecănişul de la Reci şi Bălţile de la Ozun-Sântionlunca” să fie aflat în decursul a trei săptămâni.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.