Circulaţia pe timp de iarnă – recomandări de la poliţişti
Sezonul rece pune treptat stăpânire pe tot mai multe zone, iar în aceste condiţii, participanţii la trafic trebuie să reţină că circulaţia pe drumurile publice necesită mai multă prudenţă în această perioadă. Iarna nu-i ca vara, iar această zicală este valabilă şi pentru traficul rutier, astfel că, pentru a preveni producerea de evenimente rutiere, poliţiştii transmit recomandări.
Adaptaţi în permanenţă viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor, când partea carosabilă este umedă sau acoperită cu polei, gheaţă, mâzgă, zăpadă bătătorită sau are îmbrăcămintea din piatră cubică. În astfel de condiţii aderenţa pneurilor la suprafaţa de rulare scade, iar distanţa de frânare creşte considerabil. Luaţi în calcul aceste aspecte şi păstraţi o distanţă suficientă între autovehicule, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, la nevoie.
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ninsorii, folosirea luminilor de întâlnire vă face mai vizibili pentru ceilalţi şoferi şi astfel se reduce riscul producerii unor accidente. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.
În condiţiile unui trafic aglomerat, ninsoarea poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.
Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor, iar pe porţiunile acoperite cu mâzgă sau polei evitaţi să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp. La pornire pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul, demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv.
Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.
Conducătorilor auto începători li se recomandă să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să circule cu prudenţă şi să respecte regulile de circulaţie.
Poliţia Rutieră reaminteşte că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante.
Poliţiştii acţionează în permanenţă pentru siguranţa traficului rutier, pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie şi prevenirea blocajelor sau ambuteiajelor în trafic.