ACTUALITATE 11 iunie 2010

Ciprian Vrânceanu e campion la „Datorii obstacole“

de Covasna Media | 6713 vizualizări
Mai multe persoane din Sfântu-Gheorghe au apelat la instanţă pentru a li se face dreptate și a-și recupera banii pierduţi, după ce au încercat să cumpere de la Ciprian Vrânceanu – director al SC Telecomunicaţii CFR - și Diana Vrânceanu mai multe parcele de teren aflate în Sâncrai. Cu toate că antecontractele au fost încheiate acum doi ani în fața notarului, cu stabilirea termenului limită de realizare a transcrierii până în luna noiembrie 2008, aproape nimieni nu a reușit să intre în posesia terenurilor despre care nici nu mai știu dacă sunt sau nu în proprietatea familiei Vrânceanu. Recent, Judecătoria Sfântu-Gheorghe a admis plângerile a trei dintre reclamanții care își cer banii înapoi – respectiv stabilirea situației dinaintea încheierii antecontractelor -, și a pus sechestru asigurător pe o casă aflată pe numele lui Vrânceanu, precum și pe un teren de aproape 2.000 de mp.

Mai multe persoane din Sfântu-Gheorghe au apelat la instanţă pentru a li se face dreptate și a-și recupera banii pierduţi, după ce au încercat să cumpere de la Ciprian Vrânceanu – director al SC Telecomunicaţii CFR - și Diana Vrânceanu mai multe parcele de teren aflate în Sâncrai.

Cu toate că antecontractele au fost încheiate acum doi ani în fața notarului, cu stabilirea termenului limită de realizare a transcrierii până în luna noiembrie 2008, aproape nimieni nu a reușit să intre în posesia terenurilor despre care nici nu mai știu dacă sunt sau nu în proprietatea familiei Vrânceanu.

Recent, Judecătoria Sfântu-Gheorghe a admis plângerile a trei dintre reclamanții care își cer banii înapoi – respectiv stabilirea situației dinaintea încheierii antecontractelor -, și a pus sechestru asigurător pe o casă aflată pe numele lui Vrânceanu, precum și pe un teren de aproape 2.000 de mp.

Ţepe după ţepe

Unul dintre reclamanți povestește că prima țeapă a fost la notar, unde a fost încheiată o declarație cum că Vrânceanu a primit banii și în schimb lui i se va da un teren. În caz contrar, se menționa că i se va înapoia dublul sumei plătite.

Omul spune însă că notarul trebuia să verifice dacă acel teren este în proprietatea vânzătorului și să avertizeze cumpărătorul asupra pericolului existent, lucru care însă nu s-a întâmplat. De altfel, și pe numele notarului, Alin Sava, oamenii nemulțumiți au depus o plângere la Parchet, care a fost declinată spre cercetare la Brașov.

„Tot amânau transcrierea terenurilor pe numele proprietarilor. Ca să transcrie terenul, trebuia parcelat și după un an și jumătate am aflat că nici nu era pe numele lor terenul. Parcela promisă am aflat de la Cadastru că era pe numele unei bătrâne de 83 de ani, ulterior a fost transcris pe Vrânceanu. Toate actele arată că am fost de bună credință, l-am somat, am urmat pașii legali“, a declarat unul dintre reclamanți, care a dorit să rămână anonim.

El a plătit aproape 6.000 de euro pentru terenul pe care dorea să îl achiziționeze, dar în proprietatea căruia nu a mai intrat nici până în ziua de azi.

„Terenurile trebuiau transcrise în anul 2008, în luna noiembrie, din zece oameni unul a primit”, mai spune el.

Un alt păcălit, Szocs Csaba, ne-a povestit că și el tot în anul 2008 a aflat că familia Vrânceanu are de vânzare terenuri la Sâncrai, astfel că s-au dus la fața locului să afle despre ce este vorba exact și să aleagă bucata pe care o doreşte. El a mai dus cu el și un prieten care să cumpere teren lângă el, și au încheiat aceleași antecontracte.

„În total trebuia să dau 20.000 de lei, am dat cam 12-13.000 de lei, apoi nu am mai dat niciun ban când am văzut că e neserioasă treaba. După aceea trebuia să se facă transcrierea în luna noiembrie 2008, dar ba că lipsesc nu știu ce hârtii, ba că suprafețele trebuiau parcelate, ba că primarul nu dă nu știu ce autorizație, câteodată nici nu mai ridica telefonul, amâna, că peste o săptămână, două. Acum în 7 iunie au spus din nou că ne dau banii, dar să vedem, că de atunci nu mai răspund la telefon (...) Bineînțeles că ne considerăm înșelați. Noi plătim rată la bancă pentru acești bani“, a spus bărbatul.

El vrea acum ori banii înapoi cu dobândă, spunând că ar putea primi o dobândă de 32% pe an, ori terenul acela, sau altul, urmând să apeleze din nou la instanță pentru recuperarea cu dobândă a banilor.

Primarul spune că trebuie... o viziune și PUZ-uri

Primarul comunei Ilieni, Fodor Imreh, spune că are cunoștință despre nemulțumirile oamenilor, întrucât au ajuns și la el, iar cerința lui a fost ca situația terenurilor să fie clarificată din punct de vedere juridic și să existe o concepție asupra zonei.

Primarul povestește că în anul 2003 pentru acea zonă a fost aprobat un PUZ pentru zonă agroturistică, la solicitarea familiei Vrânceanu, în care a avut loc aprobarea terenului pentru altă destinație decât locuințe. Regimul juridic al terenurilor de acolo nu era însă clar, unele terenuri erau întabulate, s-au emis titluri de proprietate pentru o parte, contracte de vânzare cumpărare cu mâna.

„Au fost vândute prin antecontracte de vânzare cumpărare pentru ca ulterior să fie întabulate“, a spus edilul, explicând că suprafața care a fost dezmembrată nu a fost încă finalizată prin PUZ și este vorba despre intravilan de construcții, dar cu destinație de zonă agroturistică.

„Situația proprietății nu s-a clarificat. Oamenii aceștia au cumpărat parcele, sunt cazuri diferite. Eu am cerut să existe o concepție asupra zonei respective, trebuia să se facă Plan Urbanistic Zonal. În strategia de dezvoltare a comunei nici nu este cuprinsă extinderea zonei, când cumperi teren pentru locuință trebuie să ai măcar drum de acces, o concepție, un minim de infrastructură, să nu mai vorbim de alimentarea cu apă potabilă, totul trebuie bine pus la punct, atunci se poate merge mai departe. Zarurile au fost aruncate, din punctul meu de vedere sunt de partea oamenilor, care au fost de bună credință și au cumpărat acele terenuri”, a declarat primarul.

Fodor a afirmat astfel că familia Vrânceanu ar trebui să înceapă demersurile pentru PUZ, să fie clar regimul juridic al terenurilor, toate dovedite cu acte, și să se urmeze toți pașii necesari pentru ca totul să fie corect și legal.

Ciprian Vrânceanu nu a putut fi contactat pe niciunul dintre cele trei numere de telefon pe care le avem ca fiind ale lui, și nu a răspuns nici sms-ului prin care îi solicitam un punct de vedere.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Dan, 21 octombrie 2010
Cunosc foarte bine "ziaristii" mare parte din tepe, ma surprinde ca au scris chiar si atat... Vranceanu e nebun, (clinic vorbind) si traieste intr-o alta "realitate" dar cei ce inchid ochii la tot citeste integral
Ion, 21 august 2010
Un excroc ordinar. Sper sa infunde puscaria.
Marko, 12 iunie 2010
si credeti ca astea sunt singurele tepe pe care le-a dat? mai documentati-va ziaristilor...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.