ACTUALITATE 24 aprilie 2018

Cinci persoane distinse cu titlul „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe“

de Agerpres | 749 vizualizări

Cinci persoane de diferite profesii din municipiul Sfântu Gheorghe au primit, luni, titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti“,  conferit de Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru activitatea publică şi profesională desfăşurată de-a lungul vieţii.

Laureaţii din acest an sunt profesoara Maria Stoica, învăţătoarea Florentina Voinescu, colonelul Ioachim Grigorescu, preşedintele filialei Covasna a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, maistrul militar Marian Bobei şi colonelul Augustin Covaciu.

Diplomele au fost înmânate în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, în prezenţa câtorva zeci de presoane.

Titlul a fost instituit de Forumul Civic în anul 2003 şi se acordă anual, în preajma sărbătorii marelui mucenic Gheorghe, unor persoane trecute de vârsta de 60 de ani, care s-au distins prin activitatea profesională, culturală şi civică şi au contribuit la bunăstarea şi afirmarea comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe.

Titlul a fost fondat în paralel cu premiul „Pro Urbe“ acordat de Consiliul local municipal cu prilejul Zilelor oraşului, după ce consilierii maghiari au refuzat la acea vreme să nominalizeze şi o persoană de etnie română pentru această distincţie, gest considerat „discriminatoriu“ de membrii comunităţii româneşti.

Anul acesta premiul „Pro Urbe“ va fi conferit preotului Ioan Cucu, la propunerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, pentru slujirea Bisericii Ortodoxe timp de peste patru decenii şi pentru promovarea tradiţiilor şi valorilor româneşti, precum şi scriitorului şi publicistului Farkas Arpad, fost redactor-şef al cotidianului ,“Háromszék“ din Sfântu Gheorghe, pentru contribuţia avută la creşterea „bunei reputaţii“ a oraşului şi pentru activitatea sa artistică.

Premiile Pro Urbe vor fi decernate pe 29 aprilie, la Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.