ACTUALITATE 26 octombrie 2009

Chichiş e în beznă

de Covasna Media | 712 vizualizări
Pentru că Primăria nu mai are bani, iluminatul public în comună a fost oprit [singlepic=479,250,250,,left]În Chichiş şi satul aparţinător Băcel, odată cu lăsarea serii pe stradă nu mai vezi ţipenie de om, iar cei care au treabă îşi caută drumul cu lanterna sau pe pipăite, şi asta pentru că în comună iluminatul public a fost oprit. Bezna s-a instalat acum aproximativ 3 luni, după ce Primăria a ajuns la fundul sacului şi nu mai are bani de niciunele, cu atât mai puţin de iluminat public, asta spre nemulţumirea oamenilor care mai nimeresc şi în şanţ din cauza întunericului atât de dens că „poţi să te spriijini pe el”, după cum spunea un localnic. „Este o problemă destul de mare că totuşi noi contribuim, plătim ce trebuie anual dar cam de 3 luni nu este lumină în comună şi pentru siguranţa oamenilor e important. Nu se vede nimic, e întuneric, întuneric că nu vezi.

Pentru că Primăria nu mai are bani, iluminatul public în comună a fost oprit

În Chichiş şi satul aparţinător Băcel, odată cu lăsarea serii pe stradă nu mai vezi ţipenie de om, iar cei care au treabă îşi caută drumul cu lanterna sau pe pipăite, şi asta pentru că în comună iluminatul public a fost oprit.

Bezna s-a instalat acum aproximativ 3 luni, după ce Primăria a ajuns la fundul sacului şi nu mai are bani de niciunele, cu atât mai puţin de iluminat public, asta spre nemulţumirea oamenilor care mai nimeresc şi în şanţ din cauza întunericului atât de dens că „poţi să te spriijini pe el”, după cum spunea un localnic.

„Este o problemă destul de mare că totuşi noi contribuim, plătim ce trebuie anual dar cam de 3 luni nu este lumină în comună şi pentru siguranţa oamenilor e important. Nu se vede nimic, e întuneric, întuneric că nu vezi. Acum din ce cauză, nu ştiu. Normal pe întuneric nai cum să ieşi, mai e câte un bec ici colo la case particulare, dar pentru că am pus noi pentru siguranţa noastră”, a spus Policsek Andras, profesor de sport la Şcoala din Chichiş.

Cu bicicleta-n şanţ

În Chichiş mulţi oameni se deplasează cu bicicleta, astfel că întunericul le poate crea adevărate probleme şi devine chiar periculos când în peisaj mai apare şi câte o groapă.

„Chiar aseară s-a întâmplat că Eugen, vecinul, a căzut în şanţ şi chiar şi eu era să cad aseară, când am vrut să intru în curte n-am văzut şanţul. Noroc că în ultima fracţiune de secundă am văzut şi mi-am tras repede piciorul. Nu se vede nimic, e întuneric beznă. Dimineaţa la 7 plec la muncă, seara vin acasă, efectiv de multe ori trebuie să merg pe lângă bicicletă că nu văd nimic. Nu e vorba numai de noi, dar sunt şi copii care merg dimineaţa la şcoală”, a spus Niculina Caşaş, din Chichiş.

Primăria, restanţe de 5 luni la curent

Până acum Poşta şi cabinetul medical din localitate au rămas fără lumină din cauza neplăţii curentului, iar Primăria riscă să ajungă în aceeaşi situaţie pentru că are restanţe de 5 luni.

Primarul Santa Gyula spune că dacă rămâne fără lumină închide Primăria şi trimite acasă angajaţii, pentru că pe întuneric n-au cum să lucreze.

Primele semne de criză la Chichiş au început în vară. De atunci, Primăria le-a plătit celor 11 angajaţi doar salariile de bază, fără sporuri, şi are restanţe la plata contribuţiilor la stat, telefoanele mobile ale angajaţilor au fost tăiate, Legisul n-a mai fost actualizat de aproape 100 de zile, iar consumabilele vin numai pe datorie. Pentru a ajunge la zero cu cheltuielile ar fi nevoie cam de 1,5 milioane de lei, pentru curent, telefonie, salarii şi mai multe documentaţii sau studii de fezabilitate.

Potrivit primarului, situaţia în care au ajuns a plecat şi de la faptul că au fost nevoiţi să facă un împrumut bancar de 1,5 milioane de lei pentru un proiect Sapard de modernizare a străzilor din Chichiş, în valoare de 4,1 milioane de lei. Întrucât Chichişul nu a primit finanţare pentru acest proiect şi n-a mai prins fonduri guvernamentale, Santa Gyula spune că au împrumutat de la bancă, iar acum plătesc rate şi contribuţii.

Pe de altă parte, datoriile populaţiei la taxe şi impozite locale au ajuns la 1,4 milioane de lei în perioada 2008 – 2009 şi încasările merg greu. Deşi au încercat să execute silit datornicii, primarul spune că nu are cum să facă acest lucru întrucât în compartimentul de specialitate care ar trebui să se ocupe de acest lucru are un singur angajat şi posturile sunt blocate.

„Noi în continuare sperăm ca măcar suma cu care să supravieţuim în anul bugetar 2009 să o primim, am cerut minim 700.000 de lei, dar nu ştim ce şi dacă primim”, a mai precizat primarul.

Speranţa, la Guvern

Conducerea Consiliului Judeţean şi Instituţia Prefectului au solicitat de la Guvern sume pentru sprijinirea primăriilor cu probleme. În luna octombrie, de la Prefectură s-au solicitat pentru acest scop 13,5 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru toate pirmăriile. Banii solicitaţi variază între 5.000 şi 2 milioane de lei de primărie.

Prefectul Codrin Munteanu a spus că dincolo de nevoia de intervenţie financiară pentru echilibrarea bugetelor acestor primării trebuie şi va fi verificat şi modul în care au fost cheltuiţi banii publici.

Potrivit acestuia, cauza care a dus la situaţia de criză din unele primării se datorează fie unei proaste gospodăriri a banilor, fie neîncasarea taxelor şi impozitelor aşa cum era planificat la începutul anului bugetar.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.