„Ceva de vară” a fost… altceva!
Festivalul care a sărbătorit vara la Întorsura Buzăului
Ediţia a II-a a festivalului pentru tineret „Ceva de vară”, desfăşurat la Întorsura Buzăului, a avut loc anul acesta în perioada 18-19 iulie. Zona Camping din oraş a fost împânzită de corturi, de activităţi interesante, de muzică, voie bună şi oameni dornici de „altceva”, după cum o sugerează chiar sloganul de promovare al evenimentului. „Ceva de vară”, organizat de asociaţia „Mirakolix” din Braşov, co-finanţat de Primăria Întorsura Buzăului şi programul european Erasmus+, a adus laolaltă circa 110 voluntari care au asigurat derularea festivalului.
„Ceva de vară” este evenimentul care aduce vara la Întorsura Buzăului, în adevăratul sens al cuvântului. Fără a ne referi aici doar la temperaturile ridicate, vara înseamnă distracţie în aer liber, socializare, drumeţii, aventură, colaborare şi prietenie. „Ceva de vară” a devenit pentru zona Buzaielor nu doar un simplu eveniment de vară, ci un adevărat simbol al diversității. „Aceasta este ideea festivalului: de a aduce la un loc diversitatea”, ne-a spus Maria Găvăneci, membră a echipei de organizatori.
Aşa cum s-a menţionat şi în comunicatul de presă, timp de două zile, de dimineața până noaptea târziu, evenimentul „Ceva de vară” a promovat activități alternative de socializare pe timp de vară precum tiroliană, tras cu arcul, competiții de propulsat baloane cu apă prin catapulte, concursuri de mountain bike și orientare, exerciții de echilibristică pe slackline, moonhopper sau pogostick.
„Chiar cred că acesta este un festival cu suflet. Fiecare om care s-a implicat în acest proiect s-a implicat personal şi cu pasiune”, ne-a mai spus Maria Găvăneci, care a adăugat: „Eu am avut multe momente de când a început pregătirea evenimentului în care m-am oprit să realizez că aici se întâmplă lucruri care chiar contează. Spre exemplu, unul dintre participanţii la tabără mi-a spus că era în depresie înainte să începem activităţile şi că tot ce s-a întâmplat aici a reuşit să îl scoată din starea aceea”.
„Se simte că toţi oamenii care au venit aici să susţină activităţi, au venit în mod voluntar. Fiecare vine şi arată altcuiva pasiunea lui, iar tot ceea ce se întâmplă aici s-a făcut cu drag”, a spus şi Alexandra Şuiaga, organizator al evenimentului, preşedintele organizaţiei „Mirakolix” din Braşov.
Experienţa de voluntariat
Pe lângă diversitate, o altă caracteristică importantă a evenimentului „Ceva de vară” este experienţa de voluntariat. Aproximativ 110 tineri au participat la realizarea festivalului, 15 dintre aceştia fiind chiar voluntari străini, veniţi în România prin intermediul Serviciului European de Voluntariat. „Suntem o echipă mare de voluntari. Apreciez munca fiecăruia şi asta este cel mai frumos: atunci când fiecare contribuie cu ceva”, a mai spus Alexandra Şuiaga.
„Pentru mine, „Ceva de vară” exact asta este: un eveniment care poate fi creat prin contribuţia fiecăruia. Oamenii pot să facă multe lucruri. Dacă se strâng 50, 100 de oameni, ei pot să facă ceva foarte frumos. Asta e „Ceva de vară”: ceva ce poate să facă oricine!”, a completat aceeaşi sursă.
Noutăţi în această ediţie
Organizatorii au precizat că ediţia cu numărul II a festivalului a venit şi cu o serie de noutăţi: „Am reușit doar acum să pregătim un mini-parc de aventură, unde participanții vor putea să escaladeze o construcție de corzi și una construită în timpul ascensiunii din lăzi goale de bere. Cea mai atractivă cred că va fi tiroliana care va traversa zona centrală a festivalului”, ne-a spus Alexandra Şuiaga, preşedinte „Mirakolix”.
Pe lângă formaţiile locale, pe scena festivalului au urcat Argatu’, Alizarina din Franţa, Acustica din Braşov, Petra Acker şi Flavius Hosu, toboşarul formaţiei Phoenix.
Organizatorii au anunţat că, fără îndoială, anul viitor se va desfăşura ediţia cu numărul III a festivalului „Ceva de vară”.
(Iulia Drăghici)