ACTUALITATE 23 decembrie 2015

Cercetați pentru operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept

de Covasna Media | 272 vizualizări

Polițiștii covăsneni continuă acțiunile în cadrul planului de măsuri „Foc de artificii”, iar în urma activităților desfășurate marți au fost confiscate peste 2300 de articole pirotehnice.

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au identificat un bărbat în vârstă de 43 de ani care deținea fără drept obiecte pirotehnice pe care le oferea spre vânzare. Au fost ridicate în vederea confiscării 1100 bucăți de petarde.

Și polițiștii din Întorsura Buzăului au depistat un bărbat de 38 de ani care deţinea fără drept mai multe articole pirotehnice. Din autoturismul bărbatului au fost ridicate în vederea confiscării 2228 bucăți de articole pirotehnice.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracțiunii de efectuare de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept.

Reamintim cetățenilor că numai articolele din categoria F1/categoria 1 pot fi deţinute şi folosite de către persoanele fizice şi numai de către persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, (exemple: jerbe, granulele scânteietoare, pocnitori cu confeti, scântei sau steluțe, artificii pentru tort), fiind excluse cu desăvârșire petardele și pocnitorile. Articolele pirotehnice din această categorie sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă și prezintă un grad de risc foarte scăzut. Articolele pirotehnice aparținând celorlalte categorii pot fi folosite exclusiv de către specialişti pirotehniști, numai în scopul pentru care sunt desinate.

Persoanele fizice pot deține și folosi articole pirotehnice din clasa/categoria 1/F1 tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa. De asemenea, persoanele fizice nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din celelalte clase/categorii.

Nerespectarea acestor prevederi constituie infracţiune, pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la un an, sau cu amendă, conform art. 37 lit. a, b și c din L.126/1995 republicată. Pentru a nu încălca legea şi a nu se expune unor pericole, cei care doresc să achiziţioneze articole pirotehnice, trebuie să le achiziţioneze numai din locurile autorizate şi numai  pe cele din categoria F1 / categoria 1.

Compartimentul Relaţii Publice

Agent principal de poliție Nicoleta Marin

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.